Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M. ]

01. 04. 2020. 12:05 >> 12:03
3

SNP

Odgoditi plaćanje računa, pomoći najugroženijima

Građani i privredni subjekti u Crnoj Gori još čekaju mjere koje je Vlada Crne Gore obećala, a koje bi trebalo da olakšaju njihov položaj, koji je pogoršan izbijanjem pandemije virusa korona, saopštili su iz Socijalističke narodne partije.

Kako ističu, oni su već predložiči niz mjera koje bi Vlada mogla da usvoji, a čiji je, kako dodaju, cilj olakšavanje teške pozicije naših građana.

“To su, prije svega, smanjivanje ili odlaganje plaćanja računa za struju, vodu i smeće, pomoć najugroženijim slojevima stanovništva, otvaranje humanitarnog broja putem kojeg bi se skupljala pomoć za najsiromašnije građane, pružanje pomoći turističkim poslenicima, ugostiteljima, hotelijerima, taksistima, frizerima, šminkerima i ostalim ugroženim profesijama”, navode oni.

SNP ističe da Elektrodistribucija mora pokazati dodatan senzibilitet prema brojnim nezaposlenim građanima i onima bez ikakvih primanja, te izbjegavati isključenje električne energije u ovim danima.

“Bilo bi korisno i kada bi Telekom donio odluku o smanjenju računa za telefon i internet, s obzirom na to da građani u danima izolacije imaju pojačanu potrebu za korišćenjem ovih usluga. Podsjećamo da su neke države, poput susjedne Srbije, već donijele paket pomoć u iznosu od preko pet milijardi eura namijenjen privredi, kao i odluku da se svakom punoljetnom građaninu dodijeli pomoć u iznosu od 100 eura”, dodaju iz SNP-a.

Kako dodaju, o načinu na koji se prema najvećoj krizi od Drugog svjetskog rata odnose ozbiljne države dovoljno je navesti podatak da je Njemačka samo za kreativni i kulturni sektor spremila program hitne i sveobuhvatne pomoći u iznosu od zapanjujućih 50 milijardi eura.

“Država mora učiniti sve kako bi stimulisala preduzetnike da zadrže svoje zaposlene i da izbjegavaju njihovo otpuštanje. U tom smislu, treba se ugledati na Španiju koja je zabranila trajno otpuštanje radnika i poslodavcima na raspolaganje stavila samo mogućnost privremenog raskida ugovora o radu”, napominju iz ove stranke.

SNP CG smatra da su pomenute mjere pomoći neophodne kako bi građani i preduzetnici uspjeli da prebrode najteži period krize i da nakon njenog okončanja, ponove stanu na svoje noge i nastave da rade. U tom smislu, ističu oni, uloga države je od presudnog značaja.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније