Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M. ]

30. 03. 2020. 13:07   >>  13:06 37

JOKOVIĆ PREDLAŽE

Otvoriti humanitarni broj za pomoć najugroženijima

Socijalistička narodna partija predložila je, u otvorenom pismu Nacionalnom koordinacionom tijelu za borbu protiv zaraznih bolesti, da otvori humanitarni broj kod više mobilnih operatera, putem kojeg bi građani, ali i privredni subjekti, mogli da uplaćuju sredstva slojevima stanovništva koji su najviše pogođeni krizom koju je izazvao koronavirus.

"Poznato je da je pandemija korona virusa izazvala ogromne ljudske gubitke u cijelom svijetu. U Crnoj Gori, nažalost, već imamo dva smrtna slučaja izazvana ovom opakom bolešću, kao i desetine oboljelih i hiljade potencijalnih zaraženih koji su pod mjerama karantina i izolacije," naveo je Joković.

Osim uticaja na zdravlje građana, ova neviđena epidemija izazvala je i ekonomsku krizu, koja prijeti da ugrozi egzistenciju velikog dijela stanovništva Crne Gore.

"Naši sugrađani koji su već godinama na evidenciji Zavoda za zapošljavanje i bez realne šanse da pronađu bilo kakvo zaposlenje, oni koji rade na crno bez uplaćivanja ikakvih dažbina od strane poslodavca, primaoci socijalne pomoći i drugi, naročito su ugroženi. Ne treba zaboraviti ni one koji žive privatno, plaćaju alimentaciju, samohrane roditelje, ali ni one koji rade za dnevnicu, majstore i druge koje će ova kriza dovesti u još nepovoljniji položaj."

Nije potrebno naglašavati u koliko se teškoj poziciji već sada nalaze brojni preduzetnici, hotelijeri, turistički radnici i ugostitelji, ali i svi pripadnici tzv. slobodnih profesija, poput taksista, frizera, kozmetičara i drugih, kojima je mjerama Nacionalnog koordinacionog tijela zabranjen dalji rad zbog potrebe sprečavanja širenja zaraze, navodi on.

Sada, osim o izuzetno velikom zdravstvenom riziku koji vreba, oni moraju razmišljati i o tome da li će uspjeti da prehrane sebe i svoje porodice.

Vlada Crne Gore je napravila određeni paket pomoći za razne kategorije stanovništa, ali nažalost, već sada se vidi da isti neće biti dovoljan da se prevaziđu problemi, smatra Joković.

To je, smatra on, potvrdila i sama Vlada jer je premijer Marković pozvao poslodavce da ne otpuštaju svoje zaposlene.

U tom smislu, Socijalistička narodna partija predlaže Nacionalnom koordinacionom tijelu za borbu protiv zaraznih bolesti da otvori humanitarni broj kod više mobilnih operatera, putem kojeg bi građani, ali i privredni subjekti, mogli da uplaćuju određena sredstva slojevima stanovništva koji su najviše pogođeni ovom krizom.

"Napominjemo da bi svrha njegovog otvaranja trebalo da bude pružanje novčane pomoći socijalno ugroženim i siromašnim građanima Crne Gore putem SMS poruka", smatra Joković.

Podnosilac zahtjeva za odobravanje humanitarnog broja može biti pravno lice registrovano kao humanitarna organizacija, nevladina organizacija, udruženje ili fondacija koja je društveno prepoznata po djelatnosti u koju spada akcija za koju se otvara humanitarni broj, objašnjava on.

"Pri tome, treba obezbijediti kontrolu raspodjele prikupljenih sredstava, odnosno voditi računa da ona idu u prave ruke. O tome javnost mora biti obaviještena, kako bi građani znali na koji način se upravlja njihovim novcem."

U SNP-u smatraju da bi jedna ovakva akcija imala smisla jer je poznato da je Crna Gora evropski rekorder po broju korisnika mobilne telefonije, a to je istovremeno najlakši način da oni, koji to žele, doprinesu i pomognu svojim sugrađanima.

"Takođe, poznato je da su građani Crne Gore mnogo puta i do sada pokazali svoju solidarnost i da su na ovaj način neki naši sugrađani uspjeli da riješe određene zdravstvene probleme i slično."

U toj partiji smatraju da bi ovom pozivu naročito trebalo da se odazovu i da pomognu zaposleni u državnoj upravi i lokalnim samoupravama, čija su radna mjesta i primanja unekoliko sigurnija nego onih koji rade u privatnom sektoru.

"Dakle, u ovim teškim vremenima potrebno je da podijelimo teret i da pronađemo način da pomognemo onima kojima je to potrebno. Država ne smije zaboraviti ni jednog svog građanina, već mora biti sposobna da, na temelju principa socijalne pravde koji je zapisan i u Ustavu Crne Gore, obezbijedi osnovnu egzistenciju svima", rekao je on.

Socijalistička narodna partija, kako kaže Joković, spremna je da pruži svoj doprinos u ovoj akciji.

Пратите нас на

Коментари37

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније