Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Dan; Objavila:M.M ]

25. 03. 2020. 08:00 >> 08:00
21

DAMJANOVIĆ

Ako vlast nije za kompromis, bojkot neminovan

Šef posebnog kluba poslanika Aleksandar Damjanović kazao je u razgovoru za Dan da je ovo jedna od težih godina koju Crna Gora pamti.

Kako je istakao, izborna je godina a ne postoje ni elementarni uslovi za fer i demokratski izborni proces, raspisani su pa neustavno i nezakonito odloženi lokalni izbori u Tivtu, institucije zadužene za izborni proces su većinom u v.d. stanju, a pregovori sa Evropskom u nijom su na stend baju.

“Tu je i takozvani Zakon o slobodi vjeroispovijesti, koji je stvorio podjele u narodu, a da situacija bude još komplikovanija zahvatila nas je i pandemija korona virusa, koja će ostaviti posledice na mnogim poljima, posebno ekonomskom”, kazao je Damjanović.

On je naglasio da je sada pravo vrijeme da se pokaže odgovornost i da se naporima cjelokupnog društva suzbije pandemija opasne zaraze i da se, paralelno s tim, kroz dijalog stvaraju uslovi za prve fer i slobodne izbore.

“Pandemija korona virusa i krupne društvene, ekonomske i socijalne posledice koje ona uzrokuje, i tek će uzrokovati, u cijelom svijetu, pa i u Crnoj Gori, samo dodatno usložnjavaju postojeći institucionalni haos i odsustvo ozbiljnog dijaloga, čime se Crna Gora uvod i u najtežu situaciju još od Drugog svjetskog rata. Zato je možda i poslednji trenutak da se pokaže i odgovornost, kada se već poziva na jedinstvo i solidarnost, i da se, paralelno sa naporima cijelog društva da se suzbije pandemijau Crnoj Gori, zaštite životi i zdravlje građana, a ekonomske štete svedu na najmanju moguću mjeru, istovremeno radi i na stvaranju demokratskog ambijenta za slobodno iskazivanje političke volje crnogorskih građana”, rekao je Damjanović.

Kako je dodao, ako vlast ne pokaže odgovornost i spremnost za dogovor i kompromis, realno je očekivati da dođe do bojkota parlamentarnih izbora.

“Time bi crnogorsko društvo bilo potpuno destabilizovano a postojeće podjele još više produbljene. Zato želim da vjerujem u razum i odgovornost, a naročito jer nas postojeća situacija izazvana pandemijom korona virusa opominje koliko smo ranjivi, ograničeni resursima i stoga oslonjeni jedni na druge u želji da prebrodimo i ovu zdravstvenu, a izvjesno je i ekonomsku krizu”, rekao je Damjanović.

Kako smatra, nakon raspisivanja, a potom i neustavnog i nezakonitog odlaganja izborne farse u Tivtu, sve je moguće očekivati, “pa i insistiranje Demokratske partije socijalista (DPS) i satelita da se najkasnije do 18. oktobra kao krajnjeg roka i održe faktički neregularni i nelegitimni parlamentarni izbori”.

“S obzirom da nije usvojen izborni zakon koji bi bio usaglašen sa evropskim standardima, da su izglasani prateći izborni zakoni za koje se prostim čitanjem uviđa da su obična farsa, da nema tehničke vlade koja bi sprovela izborni proces, jasno je u kakvom se ambijentu približava krajnji rok za izbore. Činjenica da u Crnoj Gori imamo suštinski vanredno stanje, iako ono nije formalno uvedeno, ukazuje na zaključak da je jedan od razloga upravo i izborna matematika. U svakom slučaju, odluku o nastupu na parlamentarnim izborima donijećemo nakon ozbiljnih unutaropozicionih razgovora i još ozbiljnijih istraživanja javnog mnjenja o optimalnim modalitetima opozicionog nastupa u cilju promjene vlasti”, kazao je Damjanović.

Пратите нас на

Коментари21

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније