Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

20. 03. 2020. 19:21 >> 19:20
12

ĐUKANOVIĆ

"DF ne želi da učestvuje u lažiranju ozbiljnosti situacije"

Šef poslaničkog kluba Demokratskog fronta (DF) Milutin Đukanović kazao je da DF nije mogao da podrži izjavu predstavnika parlamentarne većine, danas na Kolegijumu Skupštine, jer ne želi da učestvuje u lažiranju ozbiljnosti situacije, a posebno, kako kaže, ne želi da daju legitimitet uvođenju neformalnog vanrednog stanja.

Đukanović navodi da DF podržava sve mjere koje nadležna državna tijela sprovode u borbi protiv virusa COVID19 , a koja su usklađena sa Ustavom Crne Gore.

"DF je spreman da kroz rad Parlamenta i na svaki drugi način, da svoj puni doprinos u borbi protiv ove pošasti i poziva sve svoje članove, aktiviste i birače da disciplinovano poštuju preporuke struke i da uzmu direktno učesće u pomaganju našim građanima, posebno onim kojima je pomoć najpotrebnija", rekao je Đukanović.

Đukanović ističe da DF cijeni da je rad Parlmenta izuzetno važan u ovim okolnostima, posebno što u primjeni određenih mjera postoji opasnost od masovnog kršenja ljudskih prava i sloboda kao i zloupotreba vlasti.

"Sve uredbe i zabrane koje je Vlada donijela i koje planira donijeti predstavljaju jasan dokaz da se Crna Gora nalazi u vanrednom stanju, ali parlamentarna većina namjerno izbjegava da proglasi vanredno stanje i tako preduzete aktivnosti u potpunosti uskladi sa Ustavom Crne Gore", dodaje Đukanović.

Đukanović tvrdi da vlast koristi sve mehanizme prikladne vanrednom stanju, a da ga pritom nije proglasila.

"Zašto to režim radi? Za tim nema nikakve potrebe. Zar nije bolje da sve aktivnosti sprovode u skladu sa Ustavom nego da bilo ko djeluje izvan propisanog pravnog okvira, pa makar to bila i Vlada", kazao je Đukanović.

Đukanović ističe da bi rad Parlamenta, koji je neophodan ako nema proglašenog vanrednog stanja, samo pomogao u ovako teškoj situaciji u kojoj se nalazi zemlja.

"Nije na odmet podsjetiti da smo i 2012. godine, usled vremenskih neprilika uvodili vanredno stanje. I ako tada, za razliku od danas, nijesu bili masovno ugrozeni životi ljudi", zaključio je Đukanović.

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније