Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Pobjeda ]

19. 03. 2020. 07:23   >>  07:22 1

IVANOVIĆ SMATRA

DIK ima kapacitet da ispuni standarde demokratskih izbora

Komisija nije raspravljala o odgađanju izbora u Tivtu. Zakon o lokalnoj samoupravi omogućava odgađanje izbora u vanrednom stanju. Profesionalizacija Državne izborne komisije mogla bi da unaprijedi rad te institucije i poveća povjerenje. Dio DIK-a trebalo bi da budu predstavnici političkih partija i NVO. Komisija, i u ovom sastavu, ima kapacitete da iz svojih nadležnosti ispuni standard za fer i demokratske izbore. To su ocjene novoizabranog direktora DIK-a, Alekse Ivanovića.

On je, u intervjuu Pobjedi, kazao da Komisija obavlja sve aktivnosti u susret izborima u Tivtu, te da eventualno njihovo odgađanje nije bilo tema na zasijedanju DIK-a.

Na to što je dio NVO apelovao je da se odgode izbori u Tivtu zbog aktuelne situacije i privremenih mjera Vlade zbog sprečavanja širenja virusa KOVID-19, Ivanović kaže da  se putem medija sam se upoznao sa stavovima dijela NVO.

Ističe da su ovlašćenja, obaveze i procedure, vezane za rad DIK-a propisane su zakonom. Upravo u skladu sa rečenim, DIK, kaže Ivanović, ispunjava svoje obaveze u vezi sa izborima.

"Preduzete su radnje za ostvarenje prava birača, koji se nalaze u institucijama za izvršenje krivičnih sankcija. U stalnoj smo komunikaciji sa OIK Tivta, koja sprovodi radnje propisane zakonom. DIK je pripremio tim koji će obučavati članove biračkih odbora. Znači, sve se obaveze ispunjavaju u rokovima, predano i precizno, a što se tiče preporuka one nijesu bile tema zasijedanja DIK-a", istakao je on.

On je istakao da su standard fer i demokratski izbori dijelom i nadležnost DIK-a.

"Ističem da sam stekao uvjerenje da su članovi DIK-a kompetentni, predani i da poštujući principe vladavine prava kada je odlučivanje u pitanju. Imamo kapacitete da iz svojih nadležnosti ispunimo standard fer i demokratskih izbora," istakao je on.

 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније