Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Pobjeda [ Objavila: M.L.B. ]

11. 03. 2020. 06:57 >> 07:26
8

VARHELJI

Pitanje vjerskih zajednica je nadležnost Crne Gore

Regulisanje pitanja vjerskih zajednica je nadležnost Crne Gore, kazao je Oliver Varhelji, evropski komesar za proširenje.

Kaže i da bi to Crna Gora trebalo da učini na inkluzivan način, okupljajući sve relevantne zainteresovane strane, i u skladu sa relevantnim međunarodnim i evropskim standardima o ljudskim pravima, posebno sa svim preporukama Venecijanske komisije.

Poslanik Evropskog parlamenta Tomaš Zdečovski pitao je predstavnike Evropske komisije da li će zbog Zakona o slobodi vjeroispovijesti koji je Skupština Crne Gore usvojila, EK zaustaviti pregovore sa našom zemljom.

“U Crnoj Gori je usvojen Zakon o slobodi vjeroispovijesti koji omogućava nacionalizaciju crkvene imovine. To je pobudilo hiljade ljudi da protestuju. Međutim, svjetski mediji su to ignorisali. Crna Gora već 100 godina pokušava oduzeti imovinu koja pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi, čime je prekinula posljednju vezu te zemlje sa Srbijom. Presuda Venecijanske komisije dvosmislena je i ostavlja prostora za nagađanja. Ako Crna Gora planira da nacionalizuje imovinu Srpske pravoslavne crkve, postaviće se opasni presedan koji bi državne vlasti Kosova mogle da iskoriste za nacionalizaciju stotina važnih spomenika velike vrijednosti. Da li zbog svega ovoga, Komisija razmatra suspenziju pregovora sa Crnom Gorom”, pitao je Zdečovski, a objavio je Evropski parlament na sajtu.

Varhelji je u odgovoru poslaniku EP, naveo da je vladavina prava jedna od osnovnih vrijednosti EU i ključni element procesa pristupanja EU, koji, kako je rekao, određuje ukupni tempo pregovora o pridruživanju.

“Evropska komisija stoga posvećuje veliku pažnju vladavini prava, posebno u zemljama poput Crne Gore koje su u pregovorima o pristupanju Evropskoj uniji”, saopštio je Varhelji.

On je naveo da će Crna Gora, kao dio pregovora, u okviru Poglavlja 23, morati, između ostalog, da ispuni specifična mjerila vezana za jačanje efikasne primjene i sprovođenja ljudskih prava i usklađivanje svog pravnog okvira sa pravnom tekovinom EU i međunarodnim standardima ljudskih prava.

"Ovo, takođe, uključuje efikasnu zaštitu prava na vlasništvo i slobodu vjeroispovijesti. Regulisanje vjerskih zajednica je nadležnost Crne Gore, ali to bi trebalo biti urađeno na inkluzivan način, okupljajući sve relevantne zainteresovane strane, i u skladu sa relevantnim međunarodnim i evropskim standardima o ljudskim pravima, posebno sa svim preporukama mišljenja Venecijanske komisije od 24. juna 2019.", naveo je Varhelji.

On je kazao i da je EK više puta pokrenula ovo pitanje, uključujući i sastanak sa predstavnicima Crne Gore.

“Nastavićemo da pratimo ova pitanja u našim redovnim kontaktima sa crnogorskim vlastima”, zaključio je Varhelji.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније