Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: J.B.Č. ]

10. 03. 2020. 18:36 >> 18:35

DARMANOVIĆ U SKOPLJU

CG ostaje čvrsto na svom evropskom putu

Crna Gora ostaje čvrsto na svom evropskom putu koji nema alternativu i koji predstavlja garant stabilnosti u regionu i uspješan okvir za sprovođenje reformi", rekao je ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđan Darmanović.

On je danas učestvovao na sastanku ministara vanjskih poslova u okviru Berlinskog procesa, koji je, pod ko-predsjedavanjem Republike Bugarske i Republike Sjeverne Makedonije, održan u Skoplju.

Kako je saopšteno iz Miistarsva vanjskih poslova, tokom plenarne sesije na temu „Evropska perspektiva Zapadnog Balkana“, Darmanović je ukazao na značaj prisustva EU u regionu Zapadnog Balkana, kao i na rezultate koje je Crna Gora postigla u procesu evropske integracije.

"Crna Gora ostaje čvrsto na svom evropskom putu koji nema alternativu i koji predstavlja garant stabilnosti u regionu i uspješan okvir za sprovođenje reformi", rekao je Darmanović.

Šef crnogorske diplomatije je, govoreći o evropskoj budućnosti regiona, ponovio da proces proširenja predstavlja jednu od najuspješnijih politika Evropske unije koja je dala konkretne rezultate u reformisanju naših društava, demokratskom i ekonomskom prosperitetu.

"Stoga je nastavak integracionog procesa od vitalnog značaja za bezbjednost Zapadnog Balkana i šire", naglasio je Darmanović.

Ministar je, kako se dodaje u saopštenju, kazao da Crna Gora ostaje posvećena regionalnoj saradnji, kao jednom od stubova vanjske politike, i na tom tragu ponovio podršku naše države susjedima na njihovom evropskom putu.

Skup je bio prilika da se sagleda i napredak koji je ostvaren u okviru Berlinskog procesa.

"Učesnici su se saglasili da ova Inicijativa predstavlja važan okvir saradnje, te da prije svega infrastrukturno povezivanje, povezivanje mladih, naučna saradnja i inovacije jačaju veze među susjedima i doprinose ekonomskom razvoju država Zapadnog Balkana. Rezultati dosadašnje saradnje ukazuju na potrebu održavanja kontinuiteta i daljeg ispunjavanja preuzetih obaveza i predstavljaju potvrdu neophodnog evropskog prisustva u Regionu", navodi se u saopštenju.

Na sastanku je, kako se navodi, ukazana posvećenost Zelenoj agendi EU kao ključnoj platformi za borbu protiv klimatskih promjena.

Ministar Darmanović je, u okviru današnjeg sastanka, učestvovao i na panelu na kome su razmijenjena mišljenja o povezivanju Regiona, ekonomskom napretku i očuvanju životne sredine.

Sastanku su prisustvovali šefovi diplomatija Zapadno-balkanske šestorke, predstavnici država članica EU koje su učesnice Inicijative, kao i predstavnici Evropske komisije, Evropske službe za vanjske poslove (EEAS) i RCC.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније