Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: R.B. ]

10. 03. 2020. 15:28   >>  16:14 8

SAVEZ ZA EVROPU

Očuvati identitet, potreban jak Univerzitet

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković sastao se, u okviru inicijative Savez za Evropu, sa predstavnicima Dukljanske akademije nauka i umjetnosti (DANU), na čelu sa njihovim predsjednikom Sretenom Perovićem i rukobodstvom Univerziteta Crne Gore koje je predvodio rektor Prof. dr Danilo Nikolić.

Kako je saopšteno iz Vlade, Marković je kazao da je važno okupiti društveni, naučni i politički potencijal oko pitanja važnih za proces evropskih integracija kako bi Crna Gora bila spremna za novi sadržaj politike proširenja i napravila snažan iskorak ka punopravnom članstvu u EU.

“Želimo da kroz dijalog okupimo progresivne snage kako bi Crna Gora u punom kapacitetu bila demokratska i prosperitetna država”, kazao je premijer Marković.

Predstavnici DANU su, navodi se, pozdravili inicijativu Savez za Evropu i dijalog koji se u okviru nje vodi.

Naglasili su važnost očuvanja i snaženja crnogorskog identiteta, nacionalnog bića kao i crnogorskog jezika i kulture. Članovi DANU su istakli značaj očuvanja crnogorskog identiteta u procesu evropskih integracija.

Iz Vlade dodaju da je na sastanku razgovarano i o neophodnosti podizanja svijesti građana o državnom kontinuitetu, a razmijenjena su i mišljenja o vladavini prava koja podrazumijeva pravdu u opštim i pojedinačnim zakonskim aktima.

Predstavnici DANU su istakli važnost rješavanja statusa Dukljanske akademije nauka i umjetnosti.

Osim premijera Markovića, sastanku su ispred Vlade prisustvovali ministarka nauke Sanja Damjanović i glavni pregovarač Aleksandar Drljević, a u ime DANU predsjednik Senata Čedomir Bogićević, akademici Zlatko Bulić i Goran Sekulović kao i književnik Sreten Vujović.

CG potreban jak državni univerzitet

Vlada Crne Gore i državni Univerzitet, kao vodeća naučna ustanova u državi, dijele stavove o daljoj afirmaciji Crne Gore kao države utemeljene na postulatima građanskog društva evropskih vrijednosti i države čija je bliska budućnost izvjesna u Evropskoj uniji, zaključak je sastanka predsjednika Vlade Duška Markovića i rukovodstva Univerziteta Crne Gore koje je predvodio rektor Prof. dr Danilo Nikolić.

Kao je saopšteno iz Vlade, premijer je tokom razgovora vođenog u okviru njegove inicijative Savez za Evropu, ukazao da bitan razlog zaostatka država našeg regiona u odnosu na vodeće države Evropske unije predstavlja nedostatak znanja te istakao da stoga obrazovanje, posebno visoko, ima posebnu ulogu i značaj u našem procesu evropske integracije i uspješnom nastavku društvenih reformi.

„Nema nikakvih dilema da je Crnoj Gori potreban jak državni Univerzitet“, rekao je premijer Duško Marković.

Rektor Nikolić je kazao da Univerzitet Crne Gore, kao najveća visokoobrazovna ustanova i po naučnim kapacitetima i po broju studenata, ima za cilj u svemu što radi upravo dalje ubrzanje procesa naše integracije u Evropsku uniju.

Rukovodstvo Univerziteta predstavilo je predsjedniku Vlade dosadašnje rezultate i dostignuća iz Strategije razvoja UCG 2019-2024. među kojima su značajno unapređenje pozicije Univerziteta u bazi naučnih citata, rangiranju Univerziteta i međunarodnoj saradnji kao i prihodima po osnovu projektnih aktivnosti.

Predsjednik Vlade je iskazao podršku daljim planovima rukovodstva Univerziteta Crne Gore na nastavku unapređenja pozicioniranja crnogorskog državnog Univerziteta i posebno podizanja kriterijuma.

„Očito je da se Univerzitet fokusirao na rezultat i na izazove koje imate u svakodnevnim aktivnostima ali i na strateško-razvojni aspekt. Kada se sagledaju činjenice jasno je da je napredak nesporan i da je iznad očekivanog“, konstatovao je Marković.

Sastanku su prisustvovali, u ime Vlade i ministar sporta i mladih Nikola Janović i glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom Aleksandar Drljević, a u ime Univerziteta i predsjednik Upravnog odbora Prof. dr Duško Bjelica i prorektori Prof. dr Đurđica Perović, Prof. dr Irena Orović, Prof. dr Nataša Kostić i Prof. dr Boris Vukićević.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније