Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Pobjeda [ Objavila: M.L.B. ]

10. 03. 2020. 08:16 >> 08:15
22

RAKOČEVIĆ

DF bojkotuje Tivat zbog pada političkog rejtinga

Šef poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista Nikola Rakočević ocijenio je u intervju za Pobjedu da je gubitak političkog rejtinga razlog zbog kojeg je Demokratski front odlučio da ipak bojkotuje lokalne izbore u Tivtu.

“Radi se o retrogradnom političkom subjektu, koji uvijek insistira na vaninstitucionalnom političkom djelovanju i produkciji političke nestabilnosti u kojoj se najbolje snalaze. Za njihovu odluku jednako je relevantna i činjenica koje počinju i sami da budu svjesni: da je politički rejting DF-a u ozbiljnom padu, pa u strahu od te potvrde, bojkot izbora dođe kao logičan alibi”, rekao je Rakočević za Pobjedu.

Opozicija, kako kaže Rakočević, pred izborne provjere, sasvim očekivano, pravi pritisak na vlast i pokušava stvoriti utisak u javnosti da je u podređenom položaju u odnosu na vladajuće partije

“Ipak, kada se raspišu izbori, ostaje im da biraju - da li da budu dio demokratskog sistema i pokušaju da se nametnu kao relevantni politički subjekt građanima, na izborima; ili će pak ostati van političkih procesa, uzaludno se zalažući u 21. vijeku u zemlji članici NATO-a i budućoj članici EU, za koncept nepoznat u svijetu, a to je da se vlast dobija bez borbe na demokratskim izborima, bilo na ulici, bilo sa neke druge alternativne vaninstitucionalne adrese”, naveo je Rakočević.

Govoreći o očekivanjima DPS-a od izbora u Tivtu, Rakočević navodi da je taj grad egzemplar vizije razvoja Crne Gore, koju dominantno DPS ostvaruje u proteklih više od deset godina.

“DPS je, bez dileme, jedina ozbiljna i kredibilna politička opcija za Tivat i siguran sam da ce građani to prepoznati”, naveo je Rakočević.

Na pitanje da li se može očekivati dogovor na sastanku ekspertskih timova Vlade i SPC o zakonu o slobodi vjeroispovjesti, Rakočević kaže da je optimista.

“Optimista sam u dobru namjeru Vlade i u ozbiljan napor koji će biti uložen da se do rješenja dođe, ali, kako i logika nalaže, za dogovor je potrebno dvoje, a za opstrukciju samo jedno. Istovremeno, priželjkujem da će SPC u Crnoj Gori uvažiti pravnu, ako već ne uvažava istorijsku argumentaciju i biti spremna da u dobrom duhu i dobroj namjeri zatraži sve garancije od crnogorske države za slobodno uzivanje svih vjerskih objekata, na principu vladavine prava, uz poštovanje drzave u kojoj funkcionise”, naveo je Rakočević.

Govoreći o litijama Rakočević je naveo da nije sporno pravo organizatora da protestuju.

“Demokratija za koju se savremena Crna Gora izborila pruža svima mogućnost da iskažu javno svoj stav, međutim, za donošenje ozbiljnih odluka, poput izmjene zakonske regulative, potreban je makar jedan valjani argument, a ne manja ili veća brojnost na protestima - to ne može biti motiv za vođenje ozbiljne politke u pravcu zaštite vitalnih državnih interesa i primjene vladavine prava”, zaključio je Rakočević.

Пратите нас на

Коментари22

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније