Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Bar info; Objavila: M.M. ]

08. 03. 2020. 08:00 >> 09:49
37

CRNOGORSKI POKRET

Litije pokušaj destabilizacije CG

“Litije u organizaciji Srpske pravoslavne crkve su pokušaj destabilizacije države Crne Gore i ugrožavanje njenih temeljnih vrijednosti. Njima rukovode isti oni koji su podržavali i blagosiljali ratove na tlu bivše Jugoslavije, devedesetih godina prošlog vijeka. Zakon o slobodi vjeroispovjesti isključivo je pravno pitanje koje bi trebalo da se rješava u okviru institucija, a ne na molebanima, obojenim politikom i emocijama” – poručeno je na tribini u Baru, koju su, povodom aktuelne društvene problematike, organizovali Nestranačko udruženje Crnogorski pokret, Dukljanska akademija nauka i umjetnosti i Fondacija Sveti Petar Cetinjski.

“Posljednjih mjeseci pohode nas silni molebani, a ja vas večeras pozdravljam najljepšom barskom molitvom – molitvom mira i sloge. Oglašavao se Bar molitvom u vremenima kada su svuda oko nas gruvali topovi, kada su molebani Srpske pravoslavne crkve bili ratne horde… Bar je bio svijetli primjer nade da će mir i sloga ponovo biti mogući, i tamo gdje je sve u mržnji gorjelo”, kazala je u uvodnom obraćanju potpredsjednica Opštine Bar, mr Tanja Spičanović i poručila: “Ne idite za onima koji su devedesetih godina blagosiljali rat, a danas muku muče da zatru sve što je crnogorsko. Ponosite se što ste Crnogorci. Na litije i molebane stiže poruka iz Srbije o ‘Srpskoj Sparti’. Oni hoće da od naše đece prave Spartance koji će opet ginuti za srpske ideale. Mi im kažemo: ‘Nikad više’”.

Dr Svetozar Savić kazao je da bi pravnici, a ne litije, trebalo da rješavaju problematiku Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

“Sa par excellence pravničkog pitanja prešli smo na polje politike i emocija. Da je sve trebalo da ostane u sferi prava, potvrđuje i to što su ovih dana formirani pravnički, ekspertski timovi i Mitropolije i Vlade, koji će uskoro razgovarati na spornu temu”, kazao je dr Savić i naveo kada bi se on priključio litijama.

"Crna Goro, pasja zemljo, kakav sam ja tek pas kad te toliko volim’. Ako bi se, barem ovaj zadnji dio stiha čuo na litijama, ja bih im se priključio. Ako bih vidio crnogorske zastave na njima i čuo hrišćanski poziv na ljubav, pomirenje i toleranciju, bez ikakvog usputnog otpadanja mesa, takođe bih se pridružio litijama i molebanima “, istakao je dr Svetozar Savić.

Nekada rukometni reprezentativac, a sada istaknuti sportski radnik, Goran Simić, kazao je da Crna Gora i građanska država nemaju alternativu. “Umjesto da se nakon obnove nezavisnosti bavimo unaprjeđenjem ekonomskog života građana, mi se vraćamo u mračnu prošlost, a naši građani se zloupotrebljavaju. Ponovo hoće da nam ruše svježe obnovljenu državu i da nam ospore naciju, jezik i antifašističko nasljeđe. Moramo biti oprezni i jačati crnogorski identitet, a finalna faza na tom putu je usvajanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti, koji nikome u Crnoj Gori neće uskratiti prava, ali hoće onima izvan nje”, naglasio je Simić.

Zašto brani Crnu Goru, objasnila je i jedna od najboljih barskih srednjoškolki i najboljih crnogorskih studenata, Indira Količić. “Osnovno vaspitanje u mojoj porodici ne dozvoljava nikome od nas nepoštovanje državnih simbola. Kako da se ne osjećam ugroženom, kako da ja ne branim majku – Crnu Goru od onih koji gaze njen Ustav, od onih koji pale njenu zastavu, zastavu sašivenu krvlju palih junaka, koji su pali za iste te njihove pretke, ili pak od onih koji ne prihvataju, s poštovanjem, crnogorsku himnu i jezik”, kazala je Količić.

U ime organizatora – Crnogorskog pokreta, Dukljanske akademije nauka i umjetnosti i njenog predsjednika – akademika Sretena Perovića, na tribini je govorio Stevo Vučinić. “Beograd i Moskva delegirali su svu svoju moć najmračnijim političkim i duhovnim snagama u Crnoj Gori, oličenim u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, s ciljem da nam sruše ustavni poredak , državu i pravno je i polititički utemelje u svetosavskom feudalnom mračnjaštvu. Oni koji vode ovu zemlju moraju da znaju da Crnogorci i njihove duhovne institucije jesu i moraju da budu okosnica Crne Gore ili je neće biti”, istakao je Vučinić.

 

Zoran Mugoša, član Crnogorskog pokreta naveo je da iza litija stoje negatori svega crnogorskog.

“Kažu: Ustala je Crna Gora, a niđe crnogorske zastave”.

On je izrazio uvjerenje da će Bar, grad otvoren za sve nacije i vjere, Barani i Crna Gora, i ovoga puta znati da se odbrane od nacionalističke histerije.

Predvodnici litija uništili su, kazao je arhitekta Miodrag Bajković, dva najveća civilizacijska dostignuća- Sveti kult iznošenja Krsta Svetog Vladimira od strane pripadnika svih vjerskih konfesija na Rumiju, a njihov glavni predvodnik, čim je počeo da stoluje u Crnoj Gori, protjerao je iz crkava sa dva oltara, sve katoličke sveštenike.

“Ja sam Albanac, islamske vjeroispovijesti, ali moja država je Crna Gora i drugu nemam”, poručio je Naser Kraja.

Na tribini “Nikad više 1918 – Nek je vječna Crna Gora”, u punoj sali barskog Doma kulture, govorili su i pravnik i istoričar Novak Adžić, odbornik LP u SO Bar Ammar Borančić i voditeljka programa, vaspitačica Anđela Marstijepović, koja je, poput i nekih drugih govornika, skrenula pažnju na zloupotrebu djece na litijama.

“Djecu bi trebalo vaspitavati u duhu tolerancije, a nikako ne treba na njih prenositi probleme i strahove odraslih”, kazala je, između ostalog, Marstijepović.

Пратите нас на

Коментари37

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније