Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

07. 03. 2020. 12:09 >> 17:47
12

ODGOVOR ZAHAROVOJ

MVP: CG okrenuta ka vrijednostima EU

Glava Crne Gore zaista je okrenuta za 180 stepeni, ali ka vrijednostima evropske i evroatlantske zajednice i to je, vjerovatno, suštinski razlog nerazumijevanja, navodi se u reagovanju Ministarstva vanjskih poslova na izjavu portparolke ruskog MID-a Marije Zaharove.

Zakon o slobodi vjeroispovijesti, dio je svakog unutrašnjeg pravnog poretka i ekskluzivno pravo nacionalnog zakonodavstva svake nezavisne i slobodne države, navodi se u saopštenju MVP-a.

"Iako u ovoj oblasti ne postoje tvrdi i jasno kodifikovani međunarodni standardi, Crna Gora je, bez obaveze da to učini, i ovaj Zakon pripremala, usaglasila i usvojila uz pomoć i konsultacije sa Venecijanskom komisijom, dakle uz saglasnost najuglednijih evropskih i globalnih autoriteta kada je riječ o ovim pitanjima.

Potpuno je stoga neobjašnjivo i krajnje neuvjerljivo kako bi usvajanje jednog zakona, identičnog ili vrlo sličnog sa bilo kojim zakonom ovog tipa u bilo kojoj sekularnoj demokratskoj državi, uz to donesenog na pomenuti način, u jednoj maloj državi na Zapadnom Balkanu, moglo imati "svjetski značaj, odjek i uticaj na globalno jedinstvo pravoslavnog svijeta", kako se to tvrdi u izjavi portparolke ruskog MID-a.

Kako se navodi u saopštenju, još je manje jasno kako je moguće da ovakve i slične izjave, u periodu prije i nakon usvajanja zakona, nijesu miješanje u unutrašnja pitanja Crne Gore. Glava Crne Gore, kako to sugeriše gđa Zaharova, zaista jeste, okrenuta za 180 stepeni, ka vrijednostima evropske i evroatlantske zajednice i to je, vjerovatno, suštinski razlog našeg, nadamo se prolaznog, nerazumijevanja.



Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније