Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.L.B. ]

06. 03. 2020. 13:07 >> 20:51
25

BOŽOVIĆ

"Postoji prostor da se razlike prevaziđu"

Crna Gora je posvećena razvoju dobrosusjedskih odnosa sa svim državama regiona, poručio je predsjednik Skupštine Ivan Brajović na sastanku sa ambasadorom Srbije u Podgorici, Aleksandarom Božovićem. Ambasador je poručio da se Srbija ne miješa, niti će se miješati u unutrašnje stvari Crne Gore, koju smatra najbližom državom i sa kojom želi najbolje moguće odnose.

Brajović je , kako je saopšteno iz Skupštine, na sastanku istakao da je nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica bilo dosta neodmjerenih izjava, ali da dvije države u daljem procesu evropske integracije kroz saradnju i međusobno poštovanje treba da prevaziđu sva nerazumijevanja.

Govoreći o politici proširenja, predsjednik Brajović je naveo da u spoljno-političkom kontekstu pristup Evropskoj uniji predstavlja prioritet Crne Gore i da će nastaviti da pružaSrbiji punu podršku na tom putu.

Božović je predsjedniku Brajoviću prenio pozdrave zvaničnika Republike Srbije, prije svega predsjednice Narodne Skupštine Maje Gojković.

Za zvaničnu posjetu predsjednika Brajovića Beogradu 2017. godine rekao da je bila jedna od najuspješnijih posjeta predsjednika parlamenata.

Uz osvrt na usvajanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, ambasador Božović istakao da vjeruje da će se dijalogom doći do rezultata i izlaza iz ove situacije, ocjenjujući da postoji prostor da se razlike prevaziđu.

„Republika Srbija se ne miješa, niti će se miješati u unutrašnje stvari Crne Gore, koju smatra najbližom državom sa kojom želi najbolje moguće odnose, zasnovane na međusobnom poštovanju. Crna Gora je suverena, samostalna i država koja uređuje i vodi svoju spoljnu i unutrašnju politiku i to Republika Srbija uvažava i poštuje“, zaključio je ambasador Božović.

Husović i Božović: Aktuelna situacija rješiva jedino dijalogom

Aktuelna situacija u Crnoj Gori može se jedino riješiti dijalogom, saglasni su potpredsjednik Vlade Crne Gore Rafet Husović i ambasador Republike Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović. Oni su pozvali sve strane na inteziviranje dijalog u cilju postizanja dogovora na dobrobit svih građana Crne Gore i prevazilaženja trenutnih tenzija koje opterećuju odnose Crne Gore i Srbije.

Potpredsjednik Husović je poželio dobrodošlicu ambasadoru Božoviću i uspješan rad tokom svog mandata u Crnoj Gori.

Kako je saopšteno iz Vlade, Husović je iskazao punu spremnost za saradnju u cilju unapređenja odnosa dvije države, koje su inače najbliže i najupućenije jedna na drugu, na svim nivoima, naročito na ekonomskom i privrednom.

Božović se, kako su kazali, zahvalio na prijemu i srdačnoj dobrodošlici i kazao je da je veoma počastvovan što ima mogućnost da obavlja funkciju ambasadora u državi iz koje potiče i u kojoj je rođen, ali ga to dodatno obavezuje i čini odgovornim da bude spona i most građenja najboljih mogućih odnosa između dvije države.

"Ambasador se saglasio da su Crna Gora i Srbija države koje su najviše upućene jedna na drugu i da se mora raditi na iskorišćavanju svih kapaciteta i resursa koji će doprinijeti prevashodno boljoj ekonomskoj, ali svakako i političkoj i kulturnoj saradnji", navodi se u saopštenju Vlade.

Sagovornici su se, kako saglasili da se aktuelna situacija u Crnoj Gori može jedino riješiti dijalogom.

"Oni pozivaju sve strane na inteziviranje istog u cilju postizanja dogovora na dobrobit svih građana Crne Gore i prevazilaženje trenutnih tenzija koje opterećuju odnose Crne Gore i Srbije", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари25

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније