Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina, objavila B.B. ]

03. 03. 2020. 12:39   >>  14:02 1

NIJE BILO KVORUMA

Vanredna sjednica SO Plužine prekinuta

Vanredna sjednica Skupštine opštine (SO) Plužina na čijem dnevnom redu je bio Predlog deklaracije za poništenje Zakona o slobodi vjeroispovijesti, prekinuta je zbog nedostatka kvoruma i zakazana za 12. mart.

Incijativu za sazivanje vanredne sjednice Skupštine Plužina, u ime 130 mještana, podnio je Bojan Knežević početkom februara, ali je zahtjev odbio predsjednik SO, Petar Mitrić.

Lokalna Skupština, kako je tada obrazložio Mitrić, nije nadležna da utvrđuje da li je neki akt u suprotnosti sa Ustavom Crne Gore, ali su podnosioci iskoristili zakonsko pravo i zakazali sjednicu.

Oni su to uradili uprkos i zaključku opštinskog Odbora za statut i propise da predložena Deklaracija nije u skladu sa Ustavom, zakonima i propisima Crne Gore.

Sjednici Skupštine je na početku prisustvovalo 17 odbornika, ali je dio odbornika Socijalističke narodne partije (SNP), koji čine većinu, napustio zasjedanje, zbog čega nije bilo neophodnog kvoruma za odlučivanje.

Skupštini nijesu prisustvovali odbornici Demokratske partije socijalista i Socijaldemokratske partije.

Predsjednik Kluba SNP Petar Ćalasan, rekao je da podržavaju poruku predloga Deklaracije da ne daju svetinje, ali i ukazao da smatraju da predloženim pojedine političke strukture manipulišu narodom.

Ćalasan je vanrednu sjednicu nazvao narodnom skupštinom i zborom i obrazložio da su odbornici SNP bili došli na zasijedanje, jer su uvijek uz svoj narod.

U ime podnosilaca Inicijative Bojan Knežević je kazao, da ne pripada ni jednoj političkoj partiji i da je dovoljno obrazovan i samosvjestan da ne dozvoli da bilo ko utiče na njega kada su u pitanju vjera i Crkva.

Građani su u predlogu Deklaracije zatražili od plužinske Skupštine da konstatuje da je Zakon o slobodi vjeroispovijesti u suprotnosti sa Ustavom Crne Gore i međunarodnim ugovorima i opšteprihvaćenim pravilima međunarodnog prava.

U Predlogu je od Opštine Plužine zatraženo da pokrene inicijativu za izmjene i dopune Zakona, kako bi se na "ravnopravan, demokratski i civilizacijski način regulisali odnosi između države i vjerskih zajednica, poštujući norme i standarde međunarodnog prava, kao i najviše civilizacijske vrijednosti savremenog društva, uvažavajući specifičnost položaja Mitropolije crnogorsko-primorske i drugih eparhija Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori".

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније