Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

29. 02. 2020. 15:27 >> 15:26
7

VOJINOVIĆ

"Udar na temelj crnogorske nezavisnosti"

Ako je ikome to bilo upitno, nakon posljednjega saopštenja odbornika DF-a u Skupštini Glavnoga grada svima je i konačno jasno – svjedočimo otvorenome udaru na crnogorski suverenitet i temelje crnogorske nezavisnosti, ocijenio je doc. dr Vladimir Vojinović, odbornik DPS-a u Skupštini Glavnog grada.

"Probuđeni zvonima litija, prethodno politički nokautirani odbornici, odlučili su da političku borbu usmjere na pokušaje blokade razvojnih procesa u Podgorici, u konkretnome slučaju na pokušaj osporavanja odluke o imenovanju Bulevara 21. maj. Stvarni cilj takvih aktivnosti nije osporavanje samih odluka, jer odbornici DF-a dobro znaju da je imenovanje Bulevara 21. maj nesporna odluka – po srijedi je zapravo ono što ni u saopštenju povodom pokušaja osporavanja nijesu mogli sakriti", navodi Vojinović.

Navodi da je za odbornike DF-a sporan najznačajniji datum moderne crnogorske ere.

"Po njihovome uvjerenju, to je datum koji je donio podjele Crnoj Gori koje “ni do danas nijesu prevaziđene”, a odluku o imenovanju Bulevara 21. maj ne pokušavaju da ospore zato jer je navodno prekršena procedura, već zato što ih ta odluka boli. Stoga, osokoljeni litijama, bez trunke srama, kucaju na vrata crnogorskih sudova da bi osporili odluke koje slave velike crnogorske pobjede", piše u saopštenju Vojinovića.

Dodaje da je za DF 21. maj "dan podjele".

"Treba to otvoreno kazati, nije nam strana njihova ujediniteljska, unitaristička retorika. To je ista ona retorika koja je 1918. godine, takođe u Podgorici, poništila viševjekovnu crnogorsku državnost, to je ista ona retorika koja je slavila propast dinastije Petrović Njegoš, to je ista ona retorika koja je pripremila Crnu Goru za ulazak okupatorskih trupa što su izvele monstruozne zločine po crnogorskim gradovima i varošima, to je ista ona retorika koja je crnogorske komite i heroje Božićnoga ustanka gonila po brdima i planinama, ubijala ili, uz pomoć tobožnjih crnogorskih sudova, tamničila. Takva Crna Gora, namučena, progonjena, internirana, ispjevala je grlima svojih šćeri i sinova 21. maja 2006. godine jednu od najljepših melodija. Ispjevala je jednu od najljepših slobodarskih pjesama 88 godina nakon pada Kraljevine Crne Gore", navodi se.

Vojinović podsjeća da je slobodarstvo je temelj Crne Gore, te da Crnogorac ne dozvoljava nametanje ropskoga duha i mentaliteta.

"Osjetili su to svi okupatori koji su pokušavali da čizmom stanu na ovu zemlju. Zato će Crna Gora nastaviti da slavi 21. maj, jer je on potvrda crnogorskoga trajanja i duhovnosti, jer je on potvrda crnogorske slobode. Ničim ne zamjeramo narodima koji su trajali i više vjekova pod ropstvom, ali moderna Crna Gora neće pokoljenja vaspitavati pričom o podanicima i kukavicama. I sasvim sigurno, neće Bulevar 21. maj ponijeti ime Aleksandra Karađorđevića", zaključuje Vojinović.

 

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније