Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.L.B. ]

28. 02. 2020. 20:31 >> 20:42
10

LUKOVAC

SPC bi da CG ostane u zagrljaju Srbije

Srpska pravoslavna crkva, uz punu podršku zvaničkog Beograda, pokušava da poništi nezavisnost Crne Gore, kako bi ona ostala u zagrljaju Srbije, poručio je bivši koordinator Pokreta za nezavisnu Crnu Goru Branko Lukovac.

On je, gostujući u Dnevniku TVCG, naveo da je stanje ozbiljno i da prijeti državi Crnoj Gori i svemu onome što je postignuto od obnove nezavisnosti.

"Za ovih 14 godina mi nijesmo imali ovakvu situaciju da su se udružile SPC, uz punu podršku državnih tijela, medija i javnosti Srbije u nečemu što je kao pretekst Zakonu, da se taj Zakon povuče, zapravo da se stvori situacija u kojoj bi se smijenila ova sadašnja ekipa u Crnoj Gori i gdje bi došlo neko rukovodstvo koje bi radilo ono što su ovi faktori zamišljali i prije referenduma, a to je da se onemogući nezavisna Crna Gora i da ona ostane u zagrljaju Srbije", ocijenio je Lukovac.

Lukovac smatra i da su odnosi Crne Gore i Srbije na najnižem nivou, od obnove nezavisnosti.

"To nalaže da se sa strane Crne Gore inicira ozbiljan dijalog na vrhu...Da se stave na sto sva otvorena pitanja i ponude rješenja", rekao je Lukovac.

Srećom, kako dodaje, Crna Gora je napravila ozbiljne iskorake na putu ka EU i postala članica NATO-a.

"Mislim da je položaj Crne Gore sada daleko povoljnji u poređenju sa periodom kada je bila pod pritiskom da referendum ne uspije", naveo je Lukovac.

Ističe i da Crna Gora sada uživa veliku podršku međunarodne zajednice i, kako dodaje, potrebno je da sa Srbijom riješi probleme.

"I mislim da je taj napor potreban i hitan", ističe Lukovac.  Kaže i da prijetnje Crnoj Gori dolaze od politike koja je poražena 90-ih.

"Nažalost ta politika je izgleda i dalje jaka", kaže Lukovac.

Komentarisao je i dolazak mitropolita Onufrija, za kojeg kaže da ne predstavlja najveći dio pravoslavnih vjernika u Ukrajini, već predstavlja ruske interese.

"To je dio politike koju vodi SPC i kada je u pitanju Crna Gora, ona manifestuje i njen odnos prema organizaciji pravoslavne crkve i opredjeljenju mnogih da CPC što prije dobije autokefalnost", zaključio je Lukovac.

 

 

 

.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније