Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: R.B. ]

26. 02. 2020. 16:41   >>  19:47

SAVEZ ZA EVROPU

Zajedno do boljih rješenja za proces EU integracija

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković razgovarao je danas, u okiru inicijative Savez za Evropu, sa predstavnicima Evropskog pokreta u Crnoj Gori i Akcije za ljudska prava (HRA) o velikom broju pitanja važnih za napredak na putu evropskih integracija, saopšteno je iz Kabineta premijera.

„Razgovori koje vodimo u okviru incijative Savez za Evropu su konstruktivni i podsticajni. Vjerujem da ćemo zajedno doći do boljih rješenja u oblastima važnim za proces integracije u EU, ali i za snaženje društvenog i političkog ambijenta“, kazao je premijer Marković.

Na sastanku sa predsjednikom Evropskog pokreta u Crnoj Gori Momčilom Radulovićem razmatrana su pitanja vezano za novi model pregovaranja sa EU, vladavinu prava sa posebnim fokusom na borbu protiv korupcije kao i saradnju civilnog društva i Vlade. Poseban fokus stavljen je na predloge za jačanje ljudskih resursa i unapređenje politika za mlade.

O temama vezanim za međunarodne standarde u oblasti ljudskih prava, kako navode iz Vlade, detaljno je razgovarano na sastanku sa izvršnom direktoricom Akcije za ljudska prava Teom Gorjanc Prelević i njenim saradnicima.

Dodaje se da su razmijenjena mišljenja i o određenim zakonskim rješenjima u oblasti pravosuđa, jačanju nezavisnosti i odgovornosti u sudstvu, unapređenju ambijenta za rad medija, te o aktivnostima u domenu tranzicione pravde kao i prava mentalno oboljelih lica.

Na sastanku je razgovarano i o drugim pitanjima od značaja za vladavinu prava.

"Vlada Crne Gore će razmotriti dobijene predloge i zauzeti konkretne stavove u odnosu na njih", piše u saopštenju.

Sastanku su prisustvovali i potpredsjednik Vlade za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku Zoran Pažin, ministarka javne uprave Suzana Pribilović i glavni pregovarač Alekandar Drljević.

Ohrabruje dijalog

Momčilo Radulović iz Evropskog pokreta kazao je za TVCG da su danas imali prilike da razmijenimo mišljena o procesu evropskih integracija.

"Razmijenili smo i dali konkretna rješenja i ideje za proces pregovaranja, pregovaračku strukturu... Pričali smo o nekim konkretnim reformskim aktivnostima o oblasti borbe protiv korupcije, kao i o konkretnim predlozima za unapređenje položaja mladih za razvoj ljudskih resursa Crne Gore", kazao je Radulović.

Istakao je da su postigli visok stepen saglasnosti i da u očekuje da u skorijem periodu bude i nekih konkretnih pomaka u tom pravcu.

Izvršna direktorica HRA, Tea Gorjanc Prelević, istakla je da je ohrabrujuće što su danas imali pravi dijalog sa Markovićem.

"Mi smo zaista otvorili sva pitanja kojima se inače bavi HRA, sa dodatkom pitanja o kojima još javno nijesmo davali an alizu, a to je Zakon o slobodi vjeroispovijesti. Mi smo tu da doprinosimo, to je naša uloga", kazala je Gorjan Prelević za TVCG.

Iz HRA su istakli da je dogovoreno je da dostave preciznije argumente i predloge i da o tome nastavimo razgovor.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније