Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: J.B.Č. ]

26. 02. 2020. 15:00   >>  14:59

18. POSP

CG i EU poslanici usvojili Deklaraciju i preporuke

Osamnaesti sastanak Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Crne Gore (POSP), kojim su kopredsjedavali predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović i šef delegacije Evropskog parlamenta Vladimir Bilčik, završen je usvajanjem Deklaracije i preporuka crnogorskih i evropskih poslanika.

Nakon 18. POSP-a Brajović i Bilčik u zajedničkom saopštenju istakli su kao opozitivan znak to što je Odbor za stabilizaciju i pridruživanje usvojio Deklaraciju i preporuke po četvrti put zaredom, i što su poslanici oba parlamenta bili u prilici da vode iskrenu i konstruktivnu debatu.

Tom prilikom pozdravljena je i nepokolebljiva predanost Evropskog parlamenta i Evropske komisije održavanju zamaha procesa proširenja i što je novi prijedlog Komisije od 5. februara o revidiranoj metodologiji proširenja ponovo potvrdio perspektivu punopravnog članstva u EU zasnovanog na zaslugama i činjenicu da se pregovarački okvir za Crnu Goru neće mijenjati bez njene saglasnosti.

Konstatovano je da je Crna Gora, sa 32 otvorena pregovaračka poglavlja od 33 i tri privremeno zatvorena, zemlja koja je najviše napredovala u pregovaračkom procesu ali i izraženo žaljenje što tokom 2019. godine nije otvoreno jedino preostalo pregovaračko poglavlje.

"Izražavamo žaljenje što privremeni parlamentarni Odbor za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva nije mogao da uspješno završi svoj rad prije nego što mu je istekao mandat 18. decembra 2019. godine. Privremeni skupštinski odbor je imao značajnu ulogu u poboljšanju postojećeg izbornog okvira, i podsjećamo na odgovornost svih političkih snaga zastupljenih u Skupštini da se u potpunosti ispune preostale preporuke posmatračkih misija OEBS/ODIHR-a", navodi se u saopštenju. 

Kao veoma važno istaknuto je da se politički dijalog odvija u Skupštini Crne Gore. Brajović i Bilčik ponovili su da politički bojkot nije rješenje i pozivali sve opozicione poslanike da zauzmu svoja mjesta u Skupštini i učestvuju u predstojećim sastancima POSP-a, kao i u predstojećim opštinskim i parlamentarnim izborima, koji će se održati u aprilu odnosno najkasnije do novembra 2020. godine.
 
"Evropski parlament nastavlja da podržava pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji i očekuje konkretne i opipljive rezultate u ključnim oblastima vladavine prava, što je i dalje od glavnog značaja u određivanju brzine ulaska Crne Gore u EU. Uporni izazovi u oblasti slobode izražavanja moraju se rješavati kao prioritetno pitanje, uključujući istrage i procesuiranje odgovornih za napade na novinare. Neophodni su dodatni i kontinuirani napori za povećanje nezavisnosti, transparentnosti, odgovornosti i efikasnosti svih pravosudnih institucija i postizanje vidljivih rezultata u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala na svim nivoima", navodi se u saopštenju.
 
Sagovornici su saglasni da je pitanje vjerskih zajednica isključivo u nadležnosti države Crne Gore i da je potrebno da bude u skladu sa relevantnim međunarodnim i evropskim standardima iz oblasti ljudskih prava, a naročito u skladu sa mišljenjem Venecijanske komisije od 24. juna 2019. godine.

"Pozivamo na nastavak inkluzivnog dijaloga sa svim relevantnim činiocima u vezi sa sprovođenjem Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica", navodi se u saopštenju.
 
Brajović i Bilčik osudili su, kako je saopšteno, pokušaj određenih poslanika da ometaju raspravu i opstruiraju proces glasanja tokom usvajanja Zakona 27. decembra 2019. godine i konstatovali mirna okupljanja onih građana koji se protive usvajanju Zakona koja su u toku.
 
"Pohvaljujemo Crnu Goru na posvećenosti inkluzivnoj regionalnoj saradnji i konstruktivnoj ulozi koju ima u regionu Zapadnog Balkana. Slažemo se da sve bilateralne i regionalne sporove treba rješavati kroz inkluzivni i beskonfliktni dijalog. Pozdravljamo dosljedno i potpuno usklađivanje vanjske politike Crne Gore sa svim stavovima i deklaracijama Evropske unije po pitanju Zajedničke vanjske i bezbjednosne politike", zaključili su Brajović i Bilčik.
 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније