Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Radio Crne Gore, Objavila: M.M.Lj. ]

25. 02. 2020. 10:23   >>  10:21 10

VELJANOVSKI OCIJENIO

Mediji u Srbiji daju iskrivljenu sliku događaja u CG

Medijska situacija u Srbiji je loša i veliki broj medija, sa velikim tiražima i pokrivenošću, plasiraju nešto što se može nazvati propaganda režima, kazao je u razgovoru za Radio Crne Gore novinar i profesor na Univerzitetu u Beogradu Rade Veljanovski.

“To treba još malo dopuniti jer se ne radi samo o propagandi vlasti već i propagandi onih krugova koji imaju jedno ukorijenjeno shvatanje da je Srbija u regionu najjača, njamoćnija i najvažnija i da bi ona trebalo da se pita najviše.To se posebno vidi u odnosu na Crnu Goru. Dakle, Srbija je uvijek imala jedan arogantan i paternalistički odnos prema Crnoj Gori”, kazao je Veljanovski. 

Veljanovski ističe da Srbija Crnu Goru doživljavao kao dio svoje teritorije te da se ona nikada nije pomirila sa činjenicom da je obnovljena crnogorska nezavisnost.

“I to je razlog zašto veliki broj medija u Srbiji govori iskrivljeno, govori netačno, govori propagandno u odnosu na ono što se dogodilo u Crnoj Gori”, konstatovao je Veljanovski.

Crna Gora je, ističe Veljanovski, suverena država i ona ima pravo da uređuje unutrašnje odnose onako kako ona smatra da treba.

“Ja smatram da je reakcija velikog broja medija u Srbiji prema Crnoj Gori potpuno neadekvatna i da takva reakcija ne doprinosi dobrim odnosima, takva reakcija ne doprinosi stabilnosti na Balkanu pa ni stabilnosti u Crnoj Gori i takva medijska reakcija u krajnjoj mjeri je zlonamjerna i da je manufakturisana”, dodao je Veljanovski.

Veljanovski poručuje da mediji moraju biti objektivni bez obzira o kome i o čemu se radi.

“Novinari bez obzira iz koje su zemlje i bez obzira o kojoj temi govore moraju da biti objektivni i uravnoteženi, tražiti obje strane i u svakom slučaju ne smiju navijati ni za jednu stranu, ne smiju postati dio propagandnog aparata bilo koje političke opcije”, kazao je Veljanovski.

Stanje medija oslikava stanje društva, mišljenja je novinar i provesor Univerziteta u Beogradu.

“Demokratija opada, autoritarizam raste, centri moći se ponašaju tako da nas zapravo vraćaju u društveno stanje devedesetih godina”, smatra Veljanovski.

Društva bivših jugoslovenskih država u određenom smislu su, kazao je Veljanovski, napredovala.

“Ekonomski se obnavljaju. Neka država brže, a neka sporije. Tamo gdje je bilo najviše stradanja, ljudskog i materijalnog, lošije i to je, nažalost, opet Bosna i Hercegovina. Pogledajte paradoks, na teritoriji Srbije nije bilo ratova, ali je Srbija finansirajući te ratove do te mjere iscrpila svoje resurse i vratila se stotinu godina unazad i sada jedva nekako hvata korak”, poručio je Veljanovski i zaključio da je za Srbiju bitno da kao i Crna Gora gaji evropske vrijednosti.

Sanja Ćosović, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније