Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: R.B. ]

24. 02. 2020. 21:46   >>  21:45 1

PRIJATELJSKE VEZE

CG zajednica u S. Makedoniji da bude ustavno priznata

Postoje tradicionalne prijateljske veze između naroda i država Crne Gore i Sjeverne Makedonije i realna su politička očekivanja da crnogorska zajednica u Sjevernoj Makedoniji bude i ustavno priznata. To je ocijenjeno tokom današnje posjete delegacije Sjeverne Makedonije Upravi za dijasporu. Predloženo je potpisivanje međudržavnog ugovora između dvije zemlje, čime bi se, kako je saopšteno, očuvale i jačale nacionalne i kulturne vrijednosti obje zajednice.

Direktor Uprave za dijasporu, Predrag Mitrović, razgovarao je, kako je saopšteno da ministrom za dijasporu Edmondom Ademiijem, ambasadorom Sjeverne Makedonije u Crnoj Gori Mihajlom Trpkoskim, šeficom Kabineta Janom Velkovskom, savjetnikom za vanjsku politiku i diplomatsko-konzularna pitanja u Kabinetu ministra za dijasporu Špendom Sadikom i trećom sekretarkom u Ambasadi Sjeverne Makedonije u Crnoj Gori Danielom Nikovon.

Mitrović je upoznao delegaciju sa aktivnostima Uprave za dijasporu, od osnivanja iste kao organa u sastavu Ministarstva vanjskih poslova, do njenog novog statusa samostalnog organa. Istakao je da je Uprava, u tom vremenskom razdoblju, donijela Zakon o saradnji Crne Gore sa dijasporom – iseljenicima, brojne podzakonske akte, raspisala Javni konkurs za sufinansiranje projekata odnosno programa, organizovala Dane dijaspore u više crnogorskih gradova, dodijelila vrijedne nagrade i priznanja, pokrenula brojne evidencije upisa naših iseljenika, potom objavila jedan od najvećih izdavačkih poduhvata Monografiju o dijaspori Crne Gore.

Ministar Ademi se zahvalio na prijemu povodom prve zvanične posjete Crnoj Gori i istakao dobru i prijateljsku saradnju Sjeverne Makedonije sa Crnom Gorom, kao i sličnosti u pogledu ove dvije građanske države, koje podjednako uvažavaju prisustvo manjinskih naroda i omogućavaju njihovu integraciju u kulturni, društveni, ekonomski i drugi život matice.

Istakao je da je Ministarstvo za dijasporu prošle godine usvojilo Strategiju za saradnju sa dijasporom, koja omogućava jačanje saradnje sa sjevernomakedonskom dijasporom, ali i da je u planu donošenje zakona kojim bi se institucionalizovala saradnja sa istom.

Ademi je predložio potpisivanje međudržavnog ugovora između ove dvije zemlje, čime bi se očuvale i jačale nacionalne i kulturne vrijednosti obje zajednice.

Trpkoski je istakao da u Crnoj Gori postoji pet udruženja, od kojih su tri aktivna. Dodao je da ova udruženja razvijaju projekte kulturne i folklorne saradnje Sjeverne Makedonije i Crne Gore.  Naznačio je važnost formiranja savjeta i zatražio podršku Uprave u realizaciji ove inicijative.

Na kraju, Mitrović je iskazao spremnost u dijelu pružanja podrške potpisivanju međudržavnog ugovora kojim bi se poboljšao status obje zajednice, budući da, kako navode, Uprava učestvuje u radu mješovitih odbora u cilju zaštite manjina u zemljama prijema.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније