Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

24. 02. 2020. 18:27 >> 18:31
4

ĐUKANOVIĆ U ŽENEVI

"Savladaćemo izazove po evropskim standardima"

Crna Gora ima izazove, ali je u stanju da ih sama uspješno savladava u skladu sa praksama demokratskih evropskih društava, poručio je predsjednik Milo Đukanović i dodao da je država posvećena beskompromisnoj borbi za očuvanje ljudskih prava.

On je, na sastanku sa predsjednicom Savjeta za ljudska prava Elizabet Tiči Filsberger, kazao da Crna Gora i kroz proces pristupanja Evropskoj uniji (EU) snažno radi na unapređenju sistemskog okvira, prevenciji kršenja prava i njihovom stalnom unapređenju.

"Oblast ljudskih prava inspiriše politiku države, koja vidi svoj prostor u multilateralizmu kao platformi za snaženje uticaja malih zemalja, ali i kao dio pozitivne tradicije našeg društva senzitivnog na multietničnost i ljudska prava", rekao je Đukanović.

On je poručio da je Crna Gora ozbiljan partner, posvećen principu univerzalnosti i beskompromisnoj borbi za očuvanje ljudskih prava.

"Crna Gora, kao i druga društva, ima izazove, ali je u stanju da ih sama uspješno savladava u skladu sa praksama demokratskih evropskih društava", naglasio je Đukanović.

Predsjednik je, kako je saopšteno iz njegovog Kabineta, istakao podršku mandatu Savjeta i prioritetima predsjedavanja i pozvao Filsberger da posjeti Crnu Goru.

Govoreći o aktuelnoj situaciji povodom Zakona o slobodi vjeroispovijesti, Tiči Filsberger je rekla da je slične probleme pratila i u drugim zemljama i da do rješenja nije lako doći jer sežu u istoriju.

Ona je naglasila da je pogrešan pravac boriti se za monoetničke zemlje i da je važno da država gleda u budućnost, a ne u prošlost.

"Crna Gora je zemlja koja je uspjela da se nosi sa tranzicijom mnogo bolje od nekih drugih u regionu", istakla je Filsberger i poručila da Austrija iz koje dolazi snažno podržava politiku proširenja.

Ona je zahvalila Đukanoviću što je došao u Ženevu, ističući da je njegovo prisustvo velika čast i potvrda da male zemlje posvećuju mnogo više pažnje vrijednostima multilateralizma.

"Uspjeh Savjeta za ljudska prava mjeri se upravo doprinosom svih kategorija društva i država", zaključila je Filsberger.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније