Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ TVCG, Objavila: J.B.Č. ]

23. 02. 2020. 19:37   >>  20:10 4

AMBASADOR SLOVENIJE

Nastaviti dijalog oko Zakona

Međunarodna zajednica Crnu Goru vidi kao stabilnu zemlju koja razvija dobrosusjedske odnose, a dijalog koji je pokrenut nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti je za pohvalu, poručio je ambasador Slovenije Gregor Presker u intervjuu za Javni servis. Slovenija smatra da bi naša zemlja trebalo da razmotri novu metodologiju proširenja koju je predložila Evropska komisija, jer bi to, ocjenjuje Presker, bio pozitivan signal da je zvanična Podgorica posvećena reformama.

Za rješavanje spornih pitanja neophodan je dijalog. Zato, poručuju iz Ambasade Slovenije, razgovori koje je vlast u Crnoj Gori pokrenula sa Srpskom pravoslavnom crkvom, povodom usvojenog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, zaslužuju pohvalu za obje strane.

"Vrlo je važno da se taj dijalog nastavi. Znamo da je Zakon bio primljen u parlamentu u skladu sa svim propisima i procedurama koje važe u demokratskoj zemlji. Tako da u Crnoj Gori, kao i u svim demokratskim zemljama, postoje procedure koje može pokrenuti onaj ko se ne slaže sa nekim zakonom", kazao je Presker.

Evropske integracije, s druge strane, imaju veliku podršku javnosti. Crna Gora odmakla najviše u tom procesu od zemalja kandidata, a Presker smatra da nova istraživanja, prema kojima oko 66 odsto građana podržava učlanjenje u EU, daju Vladi dodatnu snagu da nastavi sa reformama.

"Dijalog koji je pokrenuo Duško Marković je jako bitan. Treba da svi razumiju šta znači ulazak u EU i da daju svoj doprinos, da su svi uključeni u taj proces i mogu dati predloge za sprovođenje reformi", dodao je Presker.

Upravo je primjena reformi bitnija od datuma članstva, jer će se time razuvjeriti i one članice koje su skeptične prema procesu proširenja.

"Crna Gora se razvila iz najmanje razvijene republike bivše zajedničke države i od obnove nezavisnosti i od obnove nezavisnosti postala je najbrže rastuća ekonomija u regionu, čak i šire. To je postignuto zahvaljujući sprovedenim reformama. Ako nastavi te reforme tako će da daje i jasne signale da je spremna da prihvata standarde EU", kazao ej Presker.

Nova metodologija proširenja koju je nedavno predložila Evropska komisija, smatra Presker, daje signal da je prijem novih članica jedan od prioriteta briselske administracije. Slovenija smatra da bi Crna Gora trebalo da prihvati nova pravila, zbog više razloga.

"Mislim da je to važno zbog dvije stvari. Dao bi se neki politički signal zemljama koje su uzdržane od tog procesa da ga i Crna Gora prihvaća i da će pratiti ono što te zemlje traže, a drugi signal bi bio da je Crna Gora opredijeljena za sprovođenje reformi", kazao je Presker.

Crna Gora, zaključuje ambasador, može i dalje računati na podršku Slovenije i u evropskim integracijama, kao i u novim investicijama iz te zemlje.

Borislav Višnjić, TVCG

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније