Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Milena Đurđić, Glas Amerike ]

21. 02. 2020. 19:32   >>  20:07 27

PALMER

Zakon kao u zemljama EU, Rusi žele razdor

Zakon o slobodi vjeroispovijesti, sam po sebi, je u skladu sa crnogorskim obavezama, kao kandidata za članstvo u Evropskoj uniji i mnoge evropske države imaju slične zakone, kazao je specijalni izaslanik Stejt dipartmenta za Zapadni Balkan Metju Palmer. On smatra da Rusi taj zakon vide kao priliku da povise tenzije i naprave razdor između Crne Gore i Srbije.

"Razumijemo zabrinutost koju izražava Srpska pravoslavna crkva i važno je da o tome razgovaraju vlada i crkva, da se smire tenzije i eliminiše rizik od nasilja na ulicama", poručio je Palmer u intervjuu Glasu Amerike.

Palmer ocjenjuje da Rusi ovaj zakon vide kao ranjivu tačku koju mogu da iskoriste kao priliku da naprave razdor između Srbije i Crne Gore i povise tenzije.

Glas Amerike: Crnogorska vlada i Srpska pravoslavna crkva započele su dijalog o Zakonu o slobodi vjeroipovijesti koji je izazvao proteste u zemlji i u regionu. Šta SAD očekuju od tog dijaloga?

Palmer: Mi očekujemo da će razgovor biti otvoren i transparentan, vođen u dobroj vjeri, a sa ciljem da se dođe do razumjevanja o tome kako se ovaj zakon može primijeniti, a da zaštiti interese crnogorske vlade, građana Crne Gore, ali i legitimne interese SPC.

Glas Amerike: Da li će SAD posredovati u dijalogu u nekom trenutku, jer obje strane za sada čvrsto ostaju pri svojim pozicijama?

Palmer: Dijalog je tek počeo, premijer Marković i mitropolit Amfilohije su se tek sastali 14. i to na Dan zaljubljenih, Svetog Valentina, to mora da je dobar znak. Nadamo se da će proces dobiti na zamahu, a mi ćemo nastaviti da držimo otvoreni kanal komunikacije sa svim stranama i da se zalažemo za kompromis i duh saradnje, dok oni rade na pronalaženju miroljubivog rješenja.

Glas Amerike: SPC tvrdi da je zakon diskriminatoran i da je cilj da se oduzme imovina crkve, a crnogorska vlada to demantuje. Da li SAD vjeruju da je zakon diskriminatoran i da mu je cilj da se oslabi uticaj SPC u Crnoj Gori?

Palmer: Vidjeli smo mišljenje Venecijanske komisije o zakonu. Jako je važno da iza razumijevanja između vlade i crkve o tom kako će zakon biti primijenjen u praksi i šta to znači u praktičnom smislu. Nadamo se da će ovaj dijalog premijera i mitropolita dovesti do uzajamnog razumjevanja.

Glas Amerike: Ali SAD ne zauzimaju nikakav stav o zakonu i o njegovom sadržaju?

Palmer: Zakon sam po sebi je u skladu sa crnogorskim obavezama, kao kandidata za članstvo u EU, mnoge evropske države imaju slične takve zakone. Razumijemo zabrinutost koju izražava SPC i važno je da o tome razgovaraju vlada i crkva i da se smire tenzije koje je ovaj zakon izazvao i da se eliminiše rizik od nasilja na ulicama.

Glas Amerike: Zakon je izazvao tenzije između Crne Gore i Srbije, bilo je veoma oštre retorike srpskih zvaničnika, kako to vidite?

Palmer: Bilo je mnogo dezinformacija oko zakona i spora izmedju vlade i SPC. Jako smo zabrinuti kada čujemo šta dolazi iz ruskih izvora koji često koriste srpske posrednike. Mnogi izvještaji koje su uradile kompetentne, profesionalne i ozbiljne institucije u CG, identifikovali su ogroman broj dezinformacija, lažnih vijesti emitovanih sa namjerom podizanja tenzija, da se ovo pretvori u etničko pitanje između Srba i Crnogoraca, kada ga ne treba gledati kao etničko pitanje. To je namjerna provokacija i smatram da odgovornost za to najviše leži na Moskvi.

Glas Amerike: Da li Rusija koristi SPC za promovisanje svojih interesa i izazivanje podjela u Crnoj Gori i u regionu?

Palmer: Sigurno mislim da je to rizik. Rusi vide ovaj zakon kao ranjivu tačku koju mogu da iskoriste, kao priliku da naprave razdor između Srbije i Crne Gore, da povise tenzije. Rusija, koja odbija da prihvati realnost u Evropi poslije Hladnog rata, vidi situaciju u kojoj postoji velika napetost kao nešto što je njen strateški interes na Zapadnom Balkanu, a to je suprotno od onoga što žele da vide Sjedinjene Države. Mi želimo da vidimo mir, harmoniju i saradnju u regionu, gdje zemlje sarađuju da bi prevazišle razlike. Rusi svakodnevno rade na tome da prodube i povećaju te razlike i podjele.

Glas Amerike: I dok se Crna Gora bori protiv te kampanje bez presedana, počela je da hapsi novinare i građane zbog objava na društvenim mrežama. Kako to komentarišete?

Palmer: Mislim da je sloboda medija osnovno pravo i nešto što Crna Gora treba da poštuje na svom putu ka EU.

Пратите нас на

Коментари27

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније