Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

rtcg.me/Mina [ Objavio: O.Z. ]

21. 02. 2020. 16:51   >>  19:18 2

RAZGOVORI S PREMIJEROM

Vujović optimista, Novaković rezervisana

Predsjednik Upravnog odbora Centra za monitoring i istraživanje (CeMI) Zlatko Vujović optimista je nakon današnjih razgovora sa premijerom Duškom Markovićem i predstavnicima Vlade. S druge strane, izvršna direktorica CRNVO Ana Novaković je rezervisana i poručila je da će se nakon dijaloga vidjeti da li Vlada ima ozbiljne namjere.

Marković se danas u Vili Gorica, u okviru dijaloga i inicijative Savez za Evropu, sastao sa predstavnicima Centra za monitoring (CEMI)i Centra za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO).

"Prijatno sam iznenađen formatom razgovora, kao i otvorenošću premijera i članova Vlade o pitanjima koja su, s jedne strane značajne da se ubrza proces evropskih integracija, a s druge strane da se dodatno demokratizuje crnogorsko društvo", kazao je Vujović novinarima nakon sastanka.

Naveo je da su naglasili neke stvari za koje se CeMI zalaže od ranije, između ostalog, reformisanje izbornog sistema, unapređenje rada političkih partija, učešće NVO sektora u procesu donošenja odluka.

"Za razliku od nekih ranijih situacija, kada neki predstavnici Vlade nijesu bili toliko otvoreni, čini mi se da je premijer pokazao punu otvorenost. Optimista sam da će iz ovoga da izađe nešto što će biti ohrabrujuće za naše društvo", nagalsio je Vujović.

 

Predali predloge za stvaranje uslova za slobodne izbore

Vujović je, kako je saopšteno iz CeMI-ja, predstavio set prijedloga, odnosno ključnih zakonskih i institucionalnih preduslova za stvaranje uslova za održavanje slobodnih izbora.

"Između ostalih, ukazao je potrebu izmjene izbornog sistema, uz uvođenje preferencijalnog glasanja, neophodnost profesionalizacije Državne izborne komisije, profesionalizacije pozicije predsjednika opštinskih izbornih komisija, osnaživanje Agencije za sprječavanje korupcije u dijelu kontrole i nadzora finansiranja izbornih kampanja i uključivanje NVO-a u kontrolu biračkog spiska", precizirali su iz CeMI-ja.

Izvršna direktorka te NVO Ana Nenezić je ukazala na ključne nedostatke u pregovaračkom procesu Crne Gore sa EU, naglašavajući da proces nije transparentan, kao ni inkluzivan u dovoljnoj mjeri. 

Ona je, kako su kazali iz CeMI-ja, ukazala i na probleme sa kojima se suočavaju predstavnici NVO u radu radnih grupa i istakla potrebu njihovog uključivanja u rad Savjeta za vladavinu prava, dostupnost ključnih izvještaja, odnosno komentara Evropske komisije na predloge zakona, izvještaje ekspertskih misija čime bi se stvorili uslovi za suštinsko učešće NVO-a.

Ona je ukazala i na probleme koji se odnose na rad i djelovanje medija, u smislu nedostatnosti predloženog seta medijskih zakona i okruženja za rad i djelovanje medija.

Novaković: Predložili smo neke konkretne akcije

Izvršna direktorica CRNVO Ana Novaković kazala je da su premijer i predstavnici Vlade obećali mnogo.

"Mislimo da Vlada premijera Markovića nije odgovorila zadatku prethodne tri godine, da nije obezbijedila napredak u procesu evropskih integracija. Naprotiv, mislim da smo u tom procesu nazadovali. Argumentovali smo to činjenicama i predložili neke konkretne akcije, a nakon dijaloga vidjećemo da li Vlada ima ozbiljne namjere. Obećali su mnogo, ali vidjećemo šta će se desiti nakon dijaloga", kazala je Novaković.

Prema njenim riječima, proces evropskih integracija se mora vratiti u fokus.

"Mora postojati politička volja da se obezbijede rezultati, a Vlada ima najveću odgovornost u pregovaračkoj strukturi", kazala je Novaković.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније