Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila B.B. ]

21. 02. 2020. 14:47 >> 14:47
1

DARMANOVIĆ U RIGI

Letonija snažno podržava evropski put Crne Gore

Crna Gora i Letonija imaju sličnosti, posebno kroz istorijsku borbu za nezavisnost i očuvanje nacionalnog identiteta, a današnjim susretom jačamo politički dijalog na najvišem nivou i tražimo mogućnosti da unaprijedimo saradnju u oblastima ekonomije, obrazovanja, saobraćaja, kazao je ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović, koji je u radnoj posjeti Republici Letoniji, gdje sa sastao sa šefom letonske diplomatije Edgarom Rinkevičsom.

Tokom posjete, šef crnogorske diplomatije je otvorio Konzulat Crne Gore u Rigi, na čelu sa počasnim konzulom.

U razgovoru sa ministrom Rinkevičsom, ocijenjeno da Crna Gora i Letonija imaju prijateljske odnose, osnažene savezništvom u okviru NATO, kao i zajedničkim evropskim vrijednostima.

Ministar Rinkevičs je kazao da Letonija snažno podržava politiku proširenja EU, kao i otvaranje posljednjeg poglavlja u pregovorima Crne Gore sa Unijom. U tom kontekstu, naglasio je da je postignut vidljiv napredak i da možemo računati na nastavak podrške letonskih eksperata.

Kako se ističe u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova, sagovornici su razmijenili mišljenja o aktuelnoj situaciji u regionu i na globalnom planu, kao i izazovima u suprotstavljanju hibridnim prijetnjama.

Tokom posjete Letoniji, Darmanović je otvorio Konzulat Crne Gore u Rigi na čelu sa počasnom konzulkom Helenom Rudušom.

Na svečanoj ceremoniji, Darmanović je rekao da će prvo diplomatsko predstavništvo Crne Gore u Letoniji doprinijeti jačanju veza dvije prijateljske i savezničke države.

"Aktivnosti Konzulata biće usmjerene na jačanje kulturnih veza i turističke saradnje sa ciljem promocije naše kulture, umjetnosti i tradicije", kazao je šef crnogorske diplomatije.

Na svečanosti je govorio i ministar saobraćaja Letonije Talis Linkaits koji je kazao da su Crna Gora i Letonija, dvije male države i ponosne nacije koje dijele sličnu istorijsku sudbinu i vanjskopolitička opredjeljenja - članstvo u NATO i EU.

Ministar Darmanović je danas posjetio i vojnu bazu Adaži gdje je razgovarao sa našim vojnicima koji su raspoređeni u okviru misije "Ojačano prisustvo NATO na istoku".

Ocijenjeno je da je angažovanje naših vojnika pokazatelj solidarnosti među saveznicima i doprinos regionalnoj bezbjednosti.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније