Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

21. 02. 2020. 11:56 >> 11:58
23

NIKOLIĆ

"Izjave Amfilohija dokaz da su protesti politički"

Vi šetajte, a država Crna Gora, njeni građani i njena izabrana vlast, umjeće, kao i mnogo puta do sada, da prepoznaju i spriječe svaki pokušaj narušavanja mira i stabilnosti, i da zaštite ono što smo mukotrpno gradili nekoliko decenija, stvarajući državu slobodnih i jednakih građana, čija prava štite jake institucije, kazao je portparol Demokratske partije socijalista (DPS) Miloš Nikolić.

Nikolić ističe da neprekidno nastojanje mitropolita Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, Amfilohija, da unese razdor u DPS-u sve više postaje tragikomično.

"Ovim uzaludnim pokušajima on pokazuje da je dio višegodišnje orkestrirane kampanje, koja sada ima novi, lažni povod, ali stari cilj - rušenje Crne Gore. Ta kampanja, kao i sve prethodne slične, završiće još jednim njihovim porazom. Ono što je bilo očekivano i predvidljivo - u nedostatku ijednog argumenta u vezi sa Zakonom o slobodi vjeroispovijesti i uvjerenja - Amfilohije se vraća retorici i porukama koje su inspirisale, podsticale i opravdavale tragične sukobe na prostorima bivše Jugoslavije 90-tih. Govoru koji je izazvao razaranje, nesreću i patnju za sve njene narode, posebno srpski koji su oni 'štitili'", rekao je Nikolić.

Nikolić tvrdi da se Amfilohije opet besprizorno ostrvio na Crnu Goru i na sve koji u njoj žive, nakon što je odgledao dokumentarni zapis o, kako navodi, decenijskom sramnom govoru mržnje i huškanju na rat.

"Uvredama i prijetnjama, podvalama i kletvama, pokušavao je da nipodaštava i vrijeđa neporečive i neizbrisive vrijednosti naše istorije i tradicije, negirajući neporečivo - autokefalnost Crnogorske pravoslavne crkve, nasilno ukinute poslije Prvog svjetskog rata. Prizemni izrazi kojima se mitropolit Srpske pravoslavne crkve služio tom prilikom, ispod su nivoa svake pristojne komunikacije i zaista ne zaslužuju komentar", dodao je Nikolić.

Nikolić smatra da takve izjave i ponašanje Mitropolita samo potvrđuju činjenicu da su crkveni protesti dominantno politički.

"Nevješto kamuflirani u svešteničke odore, sa utopističkim ciljem i samoobmanom da mogu srušiti Crnu Goru, poništiti njenu državnost, opravdati tezu o njenoj 'prolaznosti',i prinijeti je na oltar Srbiji kao kompezaciju za Kosovo", zaključio je Nikolić.

Пратите нас на

Коментари23

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније