Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

19. 02. 2020. 18:04   >>  18:03 1

VEŠOVIĆ

"Igra moći između DF i Crkve"

Tinjajući sukob, između DF i Mitropolije, koji se vodi na temu čiji su protesti, i šta je njihov krajnji cilj, eskalirao je posljednjih dana, ocjenjuje Časlav Vešović, predsjednik Opštinskog odbora DPS Glavnog grada.

"Uvrede u rukavicama koje su razmijenili lideri Demokratskog fronta i Gojko Perović, rektor Cetinjske bogoslovije, samo su skrenule pažnju na već duže vrijeme jasnu činjenicu da ovi ulični protesti u formi litija, sve češće predstavljaju teren za odmjeravanje snaga Demokratskog fronta i sveštenstva okupljenog oko mitropolita Amfilohija. Iako se lideri DF-a javno trude da održe sliku o sebi kao dijelu vjernog naroda mitropolitu pokornom, te su se zarad tog imidža danas otvoreno miješali u uređivanje Javnog servisa, navodno braneći lik i djelo Amfilohija, očigledno je da se iza zavjese, na nekoliko frontova vodi bitka između Crkve i DF, o strateškom pravcu ovih protesta", navodi se u saopštenju Vešovića.

Dodaje da Demokratski front, umoran od poraza, u litijama vidi svoju šansu.

"“Sad ili nikad”, krilatica je koja najbolje opisuje poziciju lidera ovog saveza. Zato je Andrija Mandić nedavno otkrio svoje planove da se litije transformišu u crkveno šatorsko naselje u sred Podgorice. Blokiranje Glavnog grada mu se učinilo kao najbrži put za - zaštitu svetinja?! Jer, nadaleko je poznato da se svetinje najbolje štite tako što se Podgoričani maltretiraju, dok se od njihovog grada pravi vašarište, sa sve čuvenom barskom srbadijom i njihovim kulinarskim specijalitetima. Očekivano Mitropolija je oćutala ovu provokaciju lidera DF, ali je sada jasno da se poruka Gojka Perovića, odnosi na Mandića i sve Mandiće koji i ne mogu da dočekaju radikalizaciju protesta", piše u saopštenju Vešovića.

Ocjenjuje da se njima, iz nekog razloga, jako žuri.

"Tako dok narod šeta i vjeruje da se bori za svetinje, koje mu uzgred niko i ne uzima, većina i ne sanja da su mnogi od njih statisti u političkoj igri moći, koja malo ima veze sa manastirima i crkvama", zaključuje Vešović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније