Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.L.B. ]

18. 02. 2020. 21:08   >>  06:45 11

KENTERA

Rusija, preko Srbije, destabilizuje CG i region

Glavni destabilizujući faktor u regionu Zapadnog Balkana je Moskva, koja preko Beograda, na perfidan i vješt način želi da plasira i nametne svoju politiku na Balkanu, poručio je u razgovoru za Vijesti.ba predsjednik Atlantskog saveza Crne Gore Savo Kentera.

“Nadam se da je ovo samo prolazna faza, jer Srbija mora biti faktor stabilnosti na Balkanu, a razlog za sve ovo što se trenutno dešava je u prikupljanju političkih poena za skorašnje izbore u Srbiji”, ocjenjuje Kentera.

Navodi kako je apsolutno uvjeren da će Srbija, dugoročno gledano, značajno promijeniti svoju politiku u odnosu na onu koja je trenutno na sceni.

“Druga je priča to što u ovom momentu pojedine zemlje, prvenstveno tu mislim na Rusiju – želi da Srbiju, konkretnije Beograd, koristi kao instrument za destabilizaciju čitavog regiona”, ističe Kentera.

On se iskreno nada i vjeruje da će Srbija i njen predsjednik Aleksandar Vučić na kraju ipak uspjeti da odole tim izazovima.

“Činjenica jeste da iz Srbije prema Crnoj Gori u ovom momentu dolazi jedan nezapamćen pritisak zbog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, u vidu jednog specijalnog rata koji je nezapamćen od 1941. godine. No, ponavljam, sve to što se u ovom trenutku dešava dolazi samo iz jednog centra – a taj centar nije Beograd, već Moskva”, govori Kentera.

Naglašava da je Vučić u posljednje vrijeme prema Crnoj Gori značajno promijenio svoju retoriku, koja više nije onako agresivna kao što je bila do prije sedmicu.

“Međutim, ta se negativna retorika sada okrenula prema BiH, jer je očigledno negdje potreban neki izduvni ventil kako bi se prikupili politički poeni za domaći teren", poručuje Kentera.

On tvrdi da čim je Vučićeva retorika smekšala prema zvaničnoj Podgorici, uslijedila je automatska reakcija iz Moskve.

“U Srbiju je već doputovao ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, vjerovatno kako bi pitao Vučića zašto se ta retorika mijenja i zašto ona prema Crnoj Gori više nije onakva kakva je bila do prije nekoliko dana”, smatra Kentera.

Navodi da bi sve zemlje u regionu trebale zauzeti zajednički stav kako bi bile u stanju adekvatno i kvalitetno odreagovati, ukoliko bi neka od njih “previše skrenula s puta i ozbiljnije destabilizovala region”.

“Mi tu već imamo vrlo jasan stav i odgovor – Crna Gora i Hrvatska su kao članice NATO-a u svemu tome zajedno, imamo i više nego kvalitetnu saradnju, ne samo u okviru regiona, nego i s ostalim partnerima. I po tom pitanju zauzeli smo vrlo jasne stavove i pripremili vrlo jasne odgovore. A nemam nikakvu dilemu ni da će se takvim stavovima pridružiti i Sjeverna Makedonija, kao buduća članica NATO-a, a sutra i Bosna i Hercegovina”, zaključuje Kentera u razgovoru za Vijesti.ba.

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније