Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.L.B. ]

17. 02. 2020. 21:04   >>  18. 02. 2020. 07:39 19

IVANOVIĆ

Nema razgovora uz negiranje svega crnogorskog

Dobro je što je počeo dijalog između Vlade Crne Gore i Mitropolije crnogorko - primorske oko Zakona o slobodi vjeroispovijesti, poručeno je u emisiji "Argumenti", Televizije Crne Gore.

Za poslanika DPS-a Petra Ivanovića dobro je i važno što je dijalog počeo.

“Mi vjerujemo da je to način na koji treba raspravljati o važnim temama, na taj način padaju tenzije i gradi se povjerenje”, kazao je Ivanović i pozvao SPC da se registruje u Crnoj Gori.

“Ne možemo voditi razgovor na način da se poništava sve što je crnogorsko, ne možemo voditi dijalog na način da nema crnogorske kulture, da nema crnogorske crkve, da nema crnogrskog patrijarha, istorije. Takvog načina vođenja dijaloga nema nigdje”, naveo je Ivanović.

Ističe, međutim, da je prije početka dijaloga bilo i ratobornih izjava sveštenstva MCP.

Osvrnuo se i na poruku sa litija - “Ne damo svetinje” i naveo da svetinje pripadaju svim građanima Crne Gore.

“I ne vidim potrebu da ih iko brani”, naveo je Ivanović i dodao da je dobro što su dvije strane sjele za isti sto.

“Neće valjda da treba braniti naše samo tamo gdje postoje neki finansijski prihodi koje jedan mali broj ljudi, koristi kako misli da treba. Ja mislim da od tih prihoda korist treba da imaju svi građani Grne Gore”, naveo je Ivanović.

Ističe i da bi MCP morala da se registruje u Crnoj Gori i da, kako su i najavljivali Ustavnom sudu podnese inicijativu za ocjenu ustavnosti Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Ivanović je kazao i da MCP po osnovu zakupa zemljišta ima milionske prihode svake godine i pitao kome taj novac ide.

Koprivica: Vlada u dijalog nije ušla iskreno

Da je MCP iskreno ušla u dijalog smatra poslanik Demokrata Momo Koprivica, dok sumnja u iskrene namjere Vlade.

Navodi i da crkva želi institucijonalni izlaz iz nastale krize, te da je Vlada jednostrano djelovala.

“Mislim da zahvaljujući DPS-u nijesmo na dobrom putu”, kazao je Koprivica i dodao da vlast ne želi da se dođe do dogovora.

“Država je u sporu sa crkovom izgubila u svakom slučaju, kad je trebalo ponuditi dokaze izgubila je svaki spor sa crkvom”, naveo je Koprivica.

On je saopštio i da Vlada želi da kupi vrijeme, te da u dijalog sa Mitropolijom nijesu ušli iskreno.

Sekulović: MCP i Vlada da pokažu zrelost i ozbiljnost

Početak dijaloga između MCP i Vlade je ohrabrujuća poruka, kaže analitičar Sergej Sekulović.

Navodi da se iz zajedničkog saopštenja, objavljenog nakon sastanka, može naslutiti da postoji određeni prostor za kompromis.

“Mislim da obje strane moraju da pokažu zrelost, mudrost, ozbiljnost. Građani Crne Gore to od njih očekuju i u jednom trenutku bi trebalo da dođe do tačke spajanje MCP i Vlade”, naveo je Sekulović.

Nastala situacija, kako ističe, koči crnogorsko društvo i obeshrabruje svaki korak naprijed.

“Načelno gledano, ja jesam optimista nakon tog sastanka i zadržavam jednu dozu opreza, jer treba vidjeti da li postoji iskrena želja”, naveo je Sekulović.

On je naveo da bi kompromis bile izmjene i dopune Zakona o slobodi vjeroispovijesti. “Ako obje strane ostanu tvrde, mi ćemo imati protestne litije usred izbora”, naveo je Sekulović.

Vulinova provokacija

Pokušaj srpskog ministra odbrane Aleksandra Vulina da u Crnu Goru uđe u uniformi klasična je provokacija, ocijenili su učesnici emisije “Agrumenti”.

“To je bio bezuspješan pokušaj provokacije, a takve provokacije su došle od čovjeka koji nema kredibilitet”, kaže poslanik DPS-a Petar Ivanović.

Ne sjeća se, kaže, ranijih parastosa u Crnoj Gori povodom smrti Pavla Bulatovića, na koje su dolazili zvaničnici Srbije.

“Zašto baš sada, pitam se”, kazao je Ivanović.

Za Moma Moprivicu (Demokrate) Vulinov dolazak je, kako je naveo, neprihvatljiva i primitivna provokacija.

Kaže i da je neprimjereno da jedan ministar pokuša da dođe u uniformi u drugu državu.

“Znamo da se neće desiti agresija,ali to nije lijepo i nije uredu”, kazao je Koprivica, ali je dodao da je ta provokacija dogovorena sa zvaničnom Podgoricom.

Različito o sastanku kod Vučića

Komentarišući sastanak Aleksandra Vučića sa Srbima iz regiona Ivanović je naveo da je utiska da postoji nepovjerenje među onima koji čine srpski nacionalni korpus.

“Ja ugroženost Srba u Crnoj Gori ne vidim”, kazao je Ivanović i podsjetio da prosrpske partije vrše vlast u nekoliko gradova Crne Gore.

Odnosi između Crne Gore i Srbije moraju biti uređeni uz puno međusobno uvažavanje, kazao je Koprivica.

“Ovo pitanje o kojem večeras raspravljamo mora se riješti u Crnoj Gori”, naveo je Koprivica i dodao da je za njega Crna Gora domovina.

“Kakva god da je vlast jednako volimo svoju zemlju”, naveo je Koprivica.

 

Пратите нас на

Коментари19

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније