Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Nataša Mitrović, TVCG ]

13. 02. 2020. 20:02   >>  20:08 19

VUJOVIĆ

"Mandić želi da radikalizuje litije"

Izjavom da sa ulice treba da se poruči da razilaska nema dok se Zakon o slobodi vjeroispovijesti ne povuče, lider DF-a Andija Mandić želi da kapitalizuje i radikalizuje litije, kaže analitičar Zlatko Vujović. On smatra da je posrijedi strateška igra Aleksandra Vučića koji, u susret povećanju pritiska da prizna Kosovo, pokušava da pošalje poruku da je on taj koji može da utiče na destabilizaciju država regiona i to koristeći one koji se osjećaju kao Srbi.

Gostujući u emisiji Fokus na Televiziji O2, jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić kazao je da građani koji protestuju protiv usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti treba da saopšte koji je to dan do kada će čekati da se Zakon povuče.

“Mislim da tog datuma treba svi da se okupimo u Podgorici i da sa ulice poručimo da se nećemo razilaziti dok se taj Zakon ne stavi van snage", kazao je Mandić u emsiji na Televiziji O2.

Ova Mandićeva izjava, za analitičara Zlatka Vujovića, pokušaj je DF-a da uoči predstojećih parlamentarnih izbora homogenizuje biračko tijelo, a litije kako kaže kapitalizuje u korist tog političkog saveza.

"Vidjeli smo kako to izgleda u organizaciji DF-a, tako da ne treba isključiti ni scenario da se ti protesti presele ispred skupštine, da budu dugoga trajanja, možda u intervalima kakve su danas litije, možda nalik onome što su nekad bili protesti df-a da se ne razilaze dok ne dođe do očekivanje odluke Skupštine za njih. Tako da mislim da je gospodin Mandić najavio, makar njihovu namjeru, DF-a da se kompletan proces i dešavanja ubrzaju i jednim dijelom radikalizuju", ocjenjuje Vujović.

Iz Mitropolije crnogorsko-primorkse nijesmo dobili komentar na Mandićevu izjavu.

Na pitanje kakvu reakciju Mitropolije ocjenjuje, Vujović je kazao:

"Ona zavisi od toga za kakvu će se strategiju zvanini Beograd opredijeliti, gospodin Vučić koji ima veliki uticaj, da ne kažemo kontrolu nad DF-om, pojačava ga i na Mitropoliju koja je ranije imala jasna otklon od Vučića. Zbližavaju se i dosta su mekše reakcije al u odnosu Amfilohije - Vučić i obrnuto."

Svjedočimo, kaže Vujović, strateškoj igri Vučića koji u susret povećanju pritiska da prizna Kosovo pokušava da pošalje poruku da je on taj koji može da utiče na destabilizaciju država regiona i to koristeći one koji se osjećaju kao Srbi.

Zato, smatra Vujović, da je Vučić Zakon o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori iskoristio kao povod za veću igru, odnosno za jačanje svoje pozicije u pregovorima sa Amerikom.

Пратите нас на

Коментари19

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније