Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M ]

13. 02. 2020. 06:34   >>  16:26 8

RAONIĆ ZA PORTAL

O Zakonu da presudi Ustavni sud

Vlada, pola godine pred izbore, ne smije sebi da priušti da pokaže slabost dok MCP želi da trajno kapitalizuje masovnost protesta, u toj situaciji rješenje je Ustavni sud, smatra predsjednik Građanske alijanse Boris Raonić. Raonić za Portal RTCG kaže da se kompromis može naći samo u ljudima od dokazanog integriteta i profesionalnosti, kojih kako ističe, ipak, ima mnogo, iako se kreira dugačija slika.

Raonić kaže i da su reakcije, političara i javnosti u Srbiji na situaciju koja je nastala u Crnoj Gori nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, očekivane te da predstavljaju nastavak trodecenijskog modela bavljenja politikom na prostorima bivše Jugoslavije.  

Nažalost, taj model je i dalje dominantan jer, kako kaže, građani ne uviđaju njegovu pogubnost. 

Smatra da je političarima najlakše da mobilišu glasače na etničkom principu, na strahu i ugroženosti od drugog, a da pri tome vjerovatno i nijesu pogledali rješenja iz Zakona ili uporednu praksu.

"Osim političara, naravno istu matricu ponašanja su preuzeli pojedini mediji pod kontrolom političkih struktura koje vode tu kampanju, što je dodatano pogoršalo odnose dvije države," kaže Raonić.

Iako smatra da je poziv na dijalog odgovoran potez Vlade, kaže da je mogao doći i ranije, ali da je svakako bolje da je do njega došlo, nego da se društvo iscrpljuje u ovako, kako kaže, tragično podijeljenim pozicijama.

"Brine što su mnogi iskoristili poziv za poruke koje mogu slati svakodnevno, kako bi onda mogli reći ono: "Kako mu ga rekoh!". Vlada svojim radom daje prostora za kritiku, ali ako treba da se sjedne za sto i dogovore stvari od zajedničkog intersa, onda to nije trenutak. Pred nama je izborna kampanja, pa će u pola godine biti sasvim dovoljno prilike za te stvari", smatra Raonić.

Raonić kaže da za neka pitanja jeste kasno, jer za njih osim usvajanja Zakona treba i vremena za implementaciju rješenja, odluke, izbore...

"No, ipak je veliki broj tema za koje se može naći brzo rješenje, ukoliko bi se u dijalog ušlo iskreno i bez uslovljavanja. Brine što zbog višegodišnjeg stavljanja pod tepih, sada tema nije samo izborno zakonodavstvo, već i situacija u sudstvu, tužilaštvu, Ustavnom sudu, statusu vjerskih zajednica..."

Na pitanje šta je zajednički imenitelj za postizanje političkog kompromisa u ovom trenutku, Raonić kaže da je najvažnije pitanje Zakon o slobodi vjeroispovijesti. Objašnjava da su pozicije takve da Vlada ne smije pola godine pred izbore sebi da priušti da pokaže slabost, dok MCP želi da trajno kapitalizuje masovnost protesta.

"U toj situaciji rješenje je na trećoj strani, a to je Ustavni sud, koji će kao nebrojeno puta do sada uraditi ono što se od njih očekuje. Stavljanjem te teme ad acta, ostaju da se riješe pitanja blokade institucija i tu se kompromis može naći samo u ljudima od dokazanog integriteta i profesionalnosti. A njih, ipak, ima mnogo, iako se kreira slika da nema, ali su samo zbog ukupne situacije odlučili da sačuvaju svoj dignitet i bili su van javnih dešavanja", navodi Raonić.

Bojkot nemoguć jer nije moguće jedinstvo opozicije

Čujemo uslovljavanje opozicije, i zahtjev da se povuče Zakon, koliko je bojkot moguć scenario i šta ukoliko da toga dođe?

"Bojkot je nemoguć, jer je nemoguće jedinstvo opozicije, a i postoji mnogo načina koje vlast ima da delegitimiše ideju bojkota, poput onoga što gledamo u Srbiji, jer je veliki broj malih, retorički opozicionih subjekata, koji su spremni na simuliranje izbornog procesa. Vidjeli smo recimo samo koliko je maski "nezavisnih" intelektualaca palo kada se pojavila potreba od strane sistema za podršku Zakonu o slobodi vjeroispovijesti. Zato opozicija treba da iskoristi momenat i izbori se za maksimum fer izbora i na talasu vjerskog i socijalnog nezadovoljstva i loših kadrovskih rješenja vlasti, pokuša da ostvari cilj".

Raonić smatra da je bez učešća međunarodne zajednice veoma teško očekivati uspješan proces.

"Tu prvenstveno mislim na SAD, Veliku Britaniju, ali i neke moćne članice EU. Sama Delegacija EU u Crnoj Gori, je kroz prethodne pokušaje pokazala da je nedorasla izazovu koji je prihvatila i nažalost, njen mandat će ostati obilježen neuspjesima, jer nijesu ostvarili niti jedan opipljiv rezultat u mandatu koji se završava na ljeto", naveo je on. 

Zato ovog puta, smatra Raonić, međunarodna zajednica treba mnogo bolje da mapira situaciju i uđe u proces odlučnije i sa jasnijim ciljem.

Milica Mandić

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније