Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Tanja Perović, TVCG

11. 02. 2020. 22:51   >>  22:59 3

GRUBIŠIĆ

"Cilj svih nas je da CG bude spremna za EU"

Crna Gora je lider u evropskim integracijama, a cilj svih je da bude spremna za članstvo u EU do kraja mandata sadašnjeg komesara za proširenje Olivera Varheljija, kazao je Veselko Grubišić, ambasador Hrvatske, zemlje koja trenutno predsjedava Savjetu EU. Predstavljajući prioritete hrvatskog predsjedavanja Savjetu EU, on je kazao da se nada da će Crna Gora prevazići situaciju u vezi sa Zakonom o slobodi vjeroispovijesti, kako bi svi djelovi društva mogli doprinijeti ubrzanju evropskog puta države.

Dobro je, kaže ambasador Hrvatske, što je Varhelji posjetio Crnu Goru. Ohrabruje i njegova poruka kako se nada da će bar jedna od šest zemalja Zapadnog Balkana biti spremna za EU do kraja njegovog mandata.

"Znamo da je Crna Gora lider proširenja, pa je cilj svih nas da makar Crna Gora bude spremna", istakao je Grubišić.

Vjeruje i da će situacija u vezi sa Zakonom o slobodi vjeroispovijesti biti prevaziđena.

"Neka međusobni dijalog, uključivost i strpljivi dijalog prevladaju i neka se pronađu najbolja rješenja kako bi svi dionici društva mogli doprinijeti ubrzanju puta prema članstvu u EU", poručio je Grubišić.

A Hrvatska će se, sa svoje strane i tokom predsjedavanja Savjetu EU, zalagati za nastavak dosljedne, djelotvorne i vjerodostojne politike proširenja.

"Vjerodostojna politika proširenja vođena načelim vlastitih postignuća i pravedne uvjetovanosti, djelotvorno podstiče reformske procese i jamac je boljitka i stabilnosti Jugoistoka Evrope", kazao je Grubišić.

A novi model pregovaranja Evropske unije, kaže predsjednica Crnogorske panevropske unije Gordana Đurović, treba čitati pozitivno.

"U smislu da je ona namijenjena da napravi proces transparentnijim za sve zainteresovane, da ga bolje razumiju i da ubrza koliko je moguće, za one koji su posvećeni da rade na reformama. Tako da je to jedna vrsta pozitivne konkurencije od koje Crna Gora nikad nije bježala", kazala je Đurović.

Ambasador Hrvatske smatra da je novi model idealan za Albaniju i Sjevernu Makedoniju.

"Te dvije države kad započnu, one mogu jako mjerljivo ići naprijed, vidjeti nagrađivanje, a političke elite neće moći reći vidite mi smo super, jer radi se o finansijskom nagrađivanju, ako ste ubrzani jednostavno imate više sredstava", ocijenio je Grubišić.

Snažna Evropa u svijetu punom izazova slogan je Hrvatskog predsjedavanja Savjetu EU, a ambasador te države u Crnoj Gori nada se dobrim vijestima iz Zagreba, gdje se u maju održava samit Unije i Zapadnog Balkana.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније