Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M. ]

11. 02. 2020. 06:29 >> 08:21
16

POZIV PREMIJERA

Vlast: Dobar potez; Opozicija: Trebalo ranije

Nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović i Ivan Vujović iz SDP-a saopštili su, u emisiji "Argumenti", da je poziv na dijalog trebalo uputiti mnogo ranije, ali kažu da je to dobar potez premijera Duška Markovića, pod uslovom da je iskren. Danijel Živković iz DPS-a i Marija Vujović iz SD-a kažu da su za dijalog potrebne dvije strane, dodajući da svako mora da bude svjestan svoje odgovornosti.

Danijel Živković iz DPS-a, komentarišući poziv premijera koji je pozvao sve činioce društvenopolitičkog života da učestvuju u dijalogu, kaže da bi sve to trebalo da ubrza evropske reforme.

"Mislim da možemo biti zadovoljni i da su se trasirale neke ključne teze: da se svi nesporazum moraju rješavati u institucijama, da nema  ništa od bojkota i da Crna Gora treba da rješava sve kroz dijalog i to je suština. Mi u DPS-u u kontinuitetu otvaramo dijalog, bili smo ključni nosioci promjena u Crnoj Gori, uvjek smo doprinosili očuvanju mira i stabilnosti u Crnoj Gori, " naveo je Živković.

On kaže da je poziv upućen svima jer, na putu ka EU, treba da svi podijele odgovornost. Živković smatra da se apsolutno ne kasni sa pozivom na dijalog.

Marija Blagojević iz SD-a kaže da su oni uvjek bili za dijalog i o tome su, kako naglašava, uvjek govorili.

"Premijerov poziv koalicione Vlade čiji smo mi dio, upućen je svim važnim akterima, postoje teme o kojima se može razgovarati, teme gdje će se doći do zajedničkog imenitelja. Bitno je da nastavimo reforme. Dijelim mišljenje da je dobro što je visoko na agendi proširenje i što će naredni period biti posvećen proširenju Zapadnog Balkana", navela je ona.

Blagojević kaže da su za svaki dijalog potrebne dvije strane, a Crna Gora ima kapaciteta, kako ističe, da razgovara, ali da svako mora da bude svjestan svoje odgovornosti.

Nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović kaže da je poziv trebalo da se dogodi mnogo ranije, možda još i prošle godine.

"Ja ću podsjetiti da u ključnim institucijama imamo VD stanja i to je opšti kolaps institucionalni i on je svakako ukazivao da je moralo doći do dijaloga. Sve do danas što ste vi nazvali aktuelnom situacijom, ja smatram da je duboka destabilizacija Crne Gore. Sada je stigao poziv, a ovdje je sada drugo posrijedi - dijalog iznad svih dijaloga između Vlade i MCP. Ovaj dijalog Crna Gora očekuje jer se radi o dubokim podjelama. Uslov za ovaj sveobuhvatni dijalog zahtijeva i ustavne promjene i da pokušamo da riješimo VD stanje koje imamo u institucijama. Ovdje još nije usvojen Izborni zakon koji je ključan da bi se dogodili izbori," kaže Damjanović.

Damjanović kaže da se mnogi problemi jednostavno neće moći riješiti bez dijaloga.

"Taj poziv Markovića jeste da se uđe u dijalog koji očekuje Brisel, cijela CG i region, o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, i tek nakon toga, paralelno s tim možemo da govorimo o drugom dijalogu," naveo je on.

Ivan Vujović iz SDP-a kaže da su formalno odgovorili premijeru Markoviću da će prihvatiti poziv.

"Nikada nije kasno ako stvarno imate političku volju. To što je vrijeme izgubljeno ne znači da taj dijalog ne treba voditi, mi kao ozbiljna partija ćemo taj dijalog prihvatiti. Sve podsjeća na sindrom lošeg učenika, dođete do tačke kada se pokazalo da ste neke stvari morali da uradite mnogo ranije. SDP je ukazivala na krizu, ali ta kriza se sve više usložnjava. Ukoliko sudimo po ponome što je napisano u premijerovom pismu, zaista smatramo da je to dobar put, a da li je to iskreni poziv i suštinski, ili je poziv na fingirani dijalog, o tome ćemo saznati vremenom" naveo je Vujović.

 

Пратите нас на

Коментари16

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније