Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

10. 02. 2020. 17:25 >> 17:25
4

DEMOKRATE

"Nebriga DPS-a o kulturno-istorijskim spomenicima"

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović oglasio se u namjeri da drugima spočitava kako se treba odnositi prema sakralnim i istorijskim objektima, ali ako se neko ponašao nesavjesno onda je to DPS vlast, navodi se u saopštenju Demokrata.

"U mnoštvu drugih primjera, dovoljno je pomenuti  stanje bedema Starog grada Budve upravo za vrijeme DPS vlasti. Ko ne govori o stanju bedema u Budvi, a to je Bogdanović, trebalo bi da ćuti o devastaciji. Vjekovni bedemi su tada simbolički okovani takozvanom Karim Rašid ‘Iluminacijom’. U vjekovne bedeme tada je ukucavano hiljade šarafa, kablova i sajli i sve je to naplaćeno građanima Budve. Na ovom primjeru DPS je pokazao svoj odnos prema kulturnom blagu", navodi se u saopštenju.

Iz toga se nameće pitanje, smatraju Demokrate, da li je namjera Bogdanovića da u crkavama, katedralama i džamijama otvara diskoteke po ugledu na nekadašnju Budvu?

"Nebriga DPS vlasti o kulturno-istorijskim spomenicima, koji, uzgred, imaju i veliki turistički potencijal, dovela je do toga da je najveći broj naših znamenitosti potpuno zanemaren i prepušten zubu vremena. Da ne govorimo o nestanku vrijednih stvari iz Narodnog muzeja na Cetinju. Odnos Ministarstva kulture oličenje je nerada, ali je zato simbol populizma kojim se isti taj nerad pokušava prikriti i krivica svaliti na drugoga, što je danas Bogdanović pokušao i učiniti", navodi se u saopštenju.

Iz Demokrata kažu kako je važno napomenuti i to da je Svjetska banka Vladi Crne Gore za brigu o državnoj imovini dala ocjenu D, koja nije prelazna, nego najniža moguća.

"U posljednjem nalazu Svjetske banke stoji da je „Vladin registar pokretne i nepokretne državne imovine nepotpun i sadrži samo podatke o grupama imovine, ali ne i informacije o njenoj vrijednosti, starosti ili korišćenju. Kada je u pitanju transparentnost raspolaganja imovinom, uprkos propisima, nijesu dostupne potpune informacije o prenosima i raspolaganju tom imovinom“, ističe se u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније