Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Glas Amerike ]

08. 02. 2020. 11:10 >> 11:18
2

VOGEL

Korisnije integracije nastaviti po postojećoj metodologiji

Za Crnu Goru i Srbiju bilo bi korisnije da pregovore sa Evropskom unijom nastave po postojećoj, umjesto da pređu na novu metodologiju proširenja, kazao je Tobi Vogel, istraživač briselskog Centra za evropske političke studije, u razgovoru za Glas Amerike.

Vogel kriterijume metodologije, čije se usvajanje očekuje prije majskog samita Evropska unija - Zapadni Balkan, ocjenjuje kao oštrije u odnosu na postojeće.

Na pitanje šta bi značio ukoliko bi Crna Gora eventualno prihvatila novu metodologiju proširenja EU – imajući u vidu da je najuspešnija država Zapadnog Balkana sa samo jednim neotvorenim poglavljem, Vogle kaže:

“Ukoliko se ispostavi da većina poglavlja koja je Crna Gora otvorila potpadaju pod tri, četiri ili pet oblasti, iz kojih bi mogao proizaći napredak, onda bi vjerovatno imalo smisla preći na novu metodologiju. Ukoliko su, međutim, raštrkana u više oblasti – onda to ne bi bio slučaj. Na kraju, ta odluka je na Crnoj Gori koju treba da donesu politička i tehnokratska sfera – o tome kako će se odraziti na proces pregovora”, kazao je Vogel.

Briselski stručnjak ukazuje da, uprkos tome što se nova metodologija proširenja ne odnosi na Crnu Goru i Srbiju koje su najdalje odmakle u procesu evrointegracija, njihova rukovodstva mogu izabrati da promijene okvir po kome pregovaraju sa EU.

“Najkraći odgovor na to pitanje bio bi – da. Srbija to može. Ali ne mora da učini, kao uostalom, i Crna Gora. Međutim, pitanje je kako bi se nova metodologija mogla pretočiti u mehanizam pregovora koji su u toku. Tako nešto zavisi od odobrenja država članica Evropske unije, novog pregovaračkog okvira i načina na koji bi se principi izloženi u novom pristupu mogli prevesti u novi pregovarački okvir” rekao je u razgovoru za Glas Amerike Tobi Vogel.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније