Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila B.B. ]

07. 02. 2020. 14:49   >>  15:42 6

DEMOKRATE

Bečić: CG u najdubljoj krizi u posljednjih 20 godina

Predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić, učestvovao je na sastanku sa evropskim komesarom za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Oliverom Varheljijem, kojem je iznio ocjenu da se Crna Gora nalazi u najdubljoj, političkoj, institucionalnoj i društvenoj krizi u posljednjih dvadesetak godina.

Bečić je dodao da je kriza koja je ionako postojala dodatno produbljena usvajanjem Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Naglasio je da su Demokrate, kao opozicioni predstavnici, pravovremeno upozoravali na moguće posljedice usvajanja jednog takvog zakona.

"Iznio sam ocjenu da se Crna Gora nalazi u svojevrsnom vanrednom stanju. U ovom trenutku imamo najmasovnije, najdostojanstvenije protestne skupove u istoriji Crne Gore. Na stotine hiljada građana svih vjera i nacija, različitih političkih opredjeljenja, mirno izražavaju nezadovoljstvo zbog usvajanja nepravednog, neprihvatljivog, neustavnog zakona, koji je, uzgred, kao što sam rekao komesaru, usvojen bez prethodnog suštinskog dijaloga i konsenzusa sa onima na koje se odnosi, a to su tradicionalne crkve i vjerske zajednice. U svojevrsnom vanrednom stanju smo i zbog toga što u ovom trenutku nemamo uslove za slobodne izbore, jer je upravo DPS blokirala i obesmislila proces izbornih reformi. Mi, koji smo iz opozicije radili u Odboru, radili smo marljivo. Demokrate su predložile 16 zakonskih projekata, 200 rješenja, i rekao sam komesaru da smo na taj način pobili sve argumente druge strane i pokazali da je opozicija bila konstruktivna, da opozicija zna, umije i hoće da dođe do slobodnih izbora, ali da je DPS, u ključnom momentu, blokirao i obesmislio taj proces", kazao je Bečić.

Kako je dodao, vanredno stanje je i u pravosuđu i brojnim crnogorskim institucijama.

"Imamo v.d. stanje u VDT-u, u Sudskom savjetu, nemamo predsjednika Ustavnog suda, predsjednika DIK-a, direktora ASK-a, da imamo predsjednicu Vrhovnog suda, koja je prema mnogim ocjenama, i unutra i vani, izabrana neustavno treći put, imamo aferu 'Koverat', 'Stanovi', jedno opšte nepovjerenje u ono što su institucije na kojima počiva naše društvo", naveo je Bečić.

Bečić je napomenuo da se sve opozicione partije u Crnoj Gori snažno zalažu za ulazak Crne Gore u EU, da ne vide alternativu, a da, isto tako, očekuju aktivnu podršku i pomoć EU na putu razrješenju duboke krize u kojoj se zemlja nalazi.

On je istakao da što se prije pristupi rješavanju problema, to će se lakše doći do rješenja.

"Ako se nastavi gledanje problema sa strane, problemi će postajati sve veći, a do rješenja će se sve teže dolaziti, pa bismo, hipotetički, u jednom trenutku, mogli da imamo pola Crne Gore na ulicama, a sa druge strane, simulaciju demokratije kroz neke jednopartijske izbore. Mislim da ni ovo sada, a ni ta, hipotetički moguća situacija, ne priliči kandidatu za članstvo u Evropskoj uniji, ali sva odgovornost je na vlasti koja je proizvela ovako duboku krizu" zaključio je predsjednik Demokrata.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније