Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M.Lj. ]

07. 02. 2020. 13:26 >> 19:51
6

OPOZICIONARI KOMESARU EU

"Pomoć međunarodne zajednice neophodna"

Pomoć međunarodne zajednice neophodna je da bi se pokušalo naći rješenje za trenutnu situaciju u Crnoj Gori, saopštili su predstavnici opozicije nakon sastanka sa komesarom za proširenje Evropske unije Oliverom Varheljijem.

Prilog Tatjane Debeljević, TVCG

Lider URE Dritan Abazović kazao je da se problemi u Crnoj Gori više ne smiju gurati pod tepih i da Evropska unija stvari mora nazvati pravim imenom, saopštili su iz GP URA, nakon sastanka sa Varheljijem.

U saopštenju se navodi da je bilo riječi  oko izbornih zakona i reformi koje nijesu urađene.

"Potrebno je implementirati preporuke OSCE i stvoriti uslove koji će biti bolji u odnosu na uslove koje smo imali 2016. godine. Nije poenta izaći na izbore za koje svi unaprijed znamo da će biti neregularni. Ukoliko se vlast ne obuzda, kriza koju imamo će postati regionalni problem", naglasio je Dritan Abazović.

Predsjednik URE je posebno naglasio ulogu i ponašanje predsjednika Mila Đukanovića u stvaranju i produbljivanju krize u Crnoj Gori.

"Đukanović je dio problema, a nikako dio rješenja. Što prije se to shvati, prije ćemo i izaći iz krize u kojoj se Crna Gora nalazi. URA je snažno posvećena evropskim vrijednostima ali ne smijemo više stvari gurati pod tepih jer onda nećemo nigdje stići. Treba prekinuti sa licemjerstvom dijela međunarodne zajednice i stvari konačno početi nazivati pravim imenom", kazao je Abazović Varheljiju.

Poslanik Demokratskog frota Nebojša Medojević rekao je da su, u današnjem razgovoru sa Varheljijem, kazali da su zabrinuti zbog razvoja političke sitacije u Crnoj Gori i upozorili na grubo kršenje elemenata temeljnih ljudskih prava.

Kako je rekao, crnogorski predsjednik Milo Đukanović je u intervjuu na Javnom servisu pozvao državne organe da grubo krše Ustav.

"Pozvao ih je da se ne drže ustavnih nadležnosti, već da odgovaraju lično njemu i najavio da će on dati instrukcije tužilaštvu i policiji kako da postupaju u odnosu na, kako ih je on nazvao, državne neprijatelje", poručio je Medojević.

Nezavisni poslanik Neđeljko Rudović rekao je da je za pronalazak rješenja za trenutnu situaciju neophodna pomoć međunarodne zajednice.

"Prije svega EU, s obzirom na to da je Crna Gora u ugovornom odnosu sa njom i da svaki dijalog koji planira da bude uspješan, mora biti sproveden uz međunarodnu zajednicu i uticaj. Crna Gora neće postati zona ruskog uticaja nakon demokratskih promjena u njoj, jer je to ono čime se naši evropski partneri plaše", kazao je Rudović.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je pro-zapadno i pro-evropski opredijeljena i, kako je naveo, »sve priče koje DPS plasira su samo sijanje straha radi zadržavanja vlasti«.

Predsjednik DEMOS-a Miodrag Lekić rekao je da su na sastanku istakli da je opozicija, iako ima razlike među njima, proevropska.

"Dragocjene su poruke Varheljija da treba izaći na izbore i da ne preporučuje bojkot. Uočili smo da je takozvana reforma crkve u izbornoj godini predmet rzgovora u Briselu", dodao je Lekić.

UCG: Zadržavamo pravo da odlučimo o bojkotu

Poslanik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović saopštio je Varheljiju da razumije poziv EK da se izađe na izbore, ali da opozicija zadržava pravo da o tome odluči naknadno, imajući u vidu trenutnu situaciju i usložnjavanje prilika koje bi mogle uslijediti.

"Mi smo imali privilegiju da ovdje dočekamo brojne komesare zadužene za proširenje, Vas i Vaše prethodnike, Vi međutim sličnu privilegiju nijeste mogli imati - ništa se nije promijenilo od prvog susreta sa prvim predstavnikom Evropske komisije. Kada bismo naša izborna pravila primijenili u državama Evrope, Vi ne biste morali brinuti za svoju političku karijeru gospodine Varhelji - bili biste tu i kroz dvije decenije",saopštio je Danilović komesaru EU.

Danilović je predstavnika EK upoznao i sa stavom UCG da je dijalog o izbornim uslovima i izborima uopšte nemoguć u situaciji u kojoj je Vlada usvajanjem Zakona o slobodi vjeroispovijesti nametnula, kako je rekao, vanredne prilike u zemlji.

"Ne radi se više o evropskoj budućnosti Crne Gore nego prosto o budućnosti naše zemlje koja je najozbiljnije ugrožena", zaključio je Danilović.

Joković: Prvo o Zakonu pa o izborima

Nakon susreta sa Oliverom Varheljijem, komesarom za proširenje Evropske unije predsjednik Socijalističke narodne partije Crne Gore Vladimir Joković istakao je da prvo treba riješiti Zakon o slobodi vjeroispovijesti, pa onda početi dijalog opozicije i vladajuće većine kako bi se došlo do fer zakona, navodi se u saopštenju SNP-a.

"Sve ovo treba riješiti kako niko sljedeće parlamentarne izbore ne bi mogao da ne prizna, nego naprotiv da se onima koji naprave najbolji rezultat čestita i da Crna Gora krene putem stabilizacije i slobode", kazao je Joković.

On je dodao da u ovim uslovima u Crnoj Gori teško može da dođe do parlamentarnih izbora i da je ključni problem Zakon o slobodi vjeroispovijesti.

"Ohrabruje činjenica na koju je Verhelji ukazao a to je da je odluka koja je crkva autokefalna na Konstantinopolju i Vaseljenskoj patrijaršiji, a ne na državi. Za ulazak Crne Gore u redovno stanje ključna stvar je da se Zakon o slobodi vjeroispovijesti povuče, poništi ili da se donese drugi zakon", navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније