Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila B.B. ]

07. 02. 2020. 10:31   >>  10:31

SNP

I GRECO upozorava na loš rad pravosudnih organa

Na rad pravosudnog sistema Crne Gore ponovo je stiglo niz primjedbi, ovog puta direktno od specijalizovanog antikorupcijskog tijela Savjeta Evrope GRECO. Eksperti GRECO-a smatraju alarmantnim što u Crnoj Gori nije zabilježen napredak u pogledu sastava i nezavisnosti Sudskog savjeta, ali i u dijelu revidiranja disciplinskog okvira za sudije, ističu u Socijalističkoj narodnoj partiji (SNP).

GRECO je, prema tvrdnjama SNP, najveću zabrinutost iskazao "zbog odluke koju je donio Sudski savjet da ponovo imenuje pet predsjednika suda za najmanje treći mandat, što nije u skladu sa njegovim preporukama.

"Ovdje se naročito potencira izbor Vesne Medenice za predsjednicu Vrhovnog suda po treći put, a koja je na toj funkciji već više od deset godina. GRECO je skrenuo pažnju i na to da nijesu učinjene neophodne regulatorne promjene u Ustavu, zakonima i praksi, čiji bi cilj bio osnaživanje nezavisnosti Sudskog savjeta. Naprotiv, sastav Savjeta je ostao isti, a kriterijumi za odabir članova koji nijesu nosioci pravosudne funkcije nijesu promijenjeni. Posebno se ističe da nije ukinuto učešće ministra pravde po službenoj dužnosti u Savjetu", navodi se u saopštenju SNP-a.

SNP CG je, ističu, mnogo puta upozoravala da će, usljed koncentracije prevelike vlasti u istim rukama, nastupiti razorne posljedice po pravosudni sistem, ali i ukupan demokratski ambijent u državi.

"Ukazivali smo na neustavnost ponovnog izbora Vesne Medenice za predsjednicu Vrhovnog suda, kao što smo nedavno istakli da je nezakonit izbor Desanke Lopičić za predsjedavajućeg sudiju Ustavnog suda. Jasno je da se vlast ne ustručava ni da izmišlja nepostojeće funkcije kako bi sačuvala svoje pozicije i osigurala da nikada ne dođe u situaciju da mora pred nezavisnim sudovima davati objašnjenja za sva nedjela koja je učinila posljednjih decenija", dodaju u SNP-u.

Kako naglašavaju, građani Crne Gore svakog dana su sve svjesniji dubine krize u koju ih je dovela tridesetogodišnja DPS vladavina, a i iz međunarodne zajednice stižu jasne poruke da je strpljenja i razumijevanja za njihove mahinacije sve manje.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније