Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

07. 02. 2020. 09:04   >>  09:04 9

CRNOGORSKA PARTIJA

Srbija da reaguje zbog izjave ministra Lončara

Crnogorska partija u Srbiji zatražila je od nadležnih organa te zemlje da reaguje povodom izjave ministra zdravlja Srbije Zlatibora Lončara, koji je u jednoj TV emisiji rekao kako gleda da u zdravstvenom sistemu Srbije ne bude Crnogoraca.

 

Crnogorska partija je stoga pozvala premijerku Srbije Anu Brnabić da zatraži ostavku ministra Lončara, te da se Vlada Srbije javno ogradi od njegove izjave u kojoj je otkrio svoju politiku diskriminacije etničkih Crnogoraca.

"Crnogorsku partiju interesuje kada je vršeno testiranje poznavanja srpskog jezika i da li su testirani samo pripadnici crnogorske nacionalne zajednice ili svi zaposleni u zdravstvenom sistemu Srbije - nezavisno od nacionalnog izjašnjavanja? Da li je poznavanje jezika utvrđivao lično ministar Lončar i koje su njegove kvalifikacije po tom pitanju? Ako testiranja nije bilo, onda ova izjava govori o potencijalnoj ksenofobiji i anticrnogorskoj histeriji u samom vrhu države", kazali su iz CP.

Smatraju da su ljekari, specijalisti, profesori medicine, doktori nauka i direktori bolnica i klinika, kao i medicinske sestre porijeklom iz Crne Gore, koji su se dokazali decenijama gradeći zdravstveni sistem u Srbiji, poniženi takvom izjavom.

"Ako ministar Lončar ne bude hitno smijenjen njegovu izjavu ćemo prepoznati kao zvanični pritisak Vlade Srbije na sopstvene građane crnogorskog porijekla da se ne izjasne kao Crnogorci na predstojećem popisu stanovništa", istakli su iz CP.

Pozvali su i Ombudsmana da zahtijeva od Ministarstva zdravlja da ga obavijeste o svim relevantnim činjenicama i okolnostima vezanim za novu politiku ministra zdravlja koja je, kako podsjećaju, definisana riječima "Gledam da ih nema".

"Crnogorska partija poziva Nacionalni savjet crnogorske nacionalne manjine u Srbiji da javno osudi izjavu ministra Lončara i da se pridruži našem zahtjevu za njegovu ostavku. Među pripadnicima crnogorske nacionalne manjine u Srbiji postoji sumnja da je Nacionalni savjet postao paravan za tuđe interese. Ovo je prilika da se Nacionalni savjet oglasi osudom predstavnika vlasti i zahtjevom za njegovu ostavku", kazali su iz Crnogorske partije.

Ova partija je pozvala i Delegaciju Evropske komisije u Srbiji da hitno uključi pitanje javno objavljene politike diskriminacije građana Srbije koji se izjašnjavaju kao pripadnici crnogorske nacionalne manjine u fokus tekućih pregovora EU sa Srbijom o Osnovnim pravima u okviru Poglavlja 23.

"Izjava ministra Lončara govori puno o iskrenosti reformi koje se sprovode u Srbiji u delikatnim trenucima pregovora o učlanjenju Srbije u EU", kazali su CP.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније