Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina ]

06. 02. 2020. 17:35 >> 17:34

EU I SE

Udruženim snagama do opipljivih rezultata

Evropska unija (EU) i Savjet Evrope (SE) udružuju snage u partnerstvu sa ključnim nacionalnim akterima i korisnicima, kako bi nastavili da doprinose unaprjeđenju reformi i time stvorili opipljive rezultate u korist građana Crne Gore.

To je saopšteno na današnjem prvom sastanku Upravnog odbora zajedničkog programa EU i SE „Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku 2019-2022".

Direktorica Direktorata za OEBS i SE u Ministarstvu vanjskih poslova, Milena Šofranac Ljubojević, pozdravila je napredak koji je ostvaren u okviru tog programa u Crnoj Gori i koji je ostvario konkretne rezultate za poboljšanje života građana.

Kako je navela, druga faza programa Horizontal Facility govori o uspjehu prethodne faze i takođe ukazuje na to da ima još mnogo toga da se uradi u narednim godinama.

„Po pitanju rezultata, ponosni smo na novi Zakon o međunarodnim restriktivnim mjerama koji smo usvojili u julu 2018. godine uz podršku Kancelarije SE. Takođe bih željela da naglasim napredak u oblasti reforme pravosuđa, gde je posebna pažnja posvećena Evropskom sudu za ljudska prava i sprovođenju njegovih odluka“, kazala je Šofranac Ljubojević.

Šef Sektora za saradnju Delegacije EU u Crnoj Gori, Herman Špic, govorio je o podršci koju taj program pruža institucijama, koristeći tehničku pomoć, izgradnju kapaciteta, ekspertsku pomoć i razmjenu iskustava.

On je, kako je saopšteno, kazao da korisnice tog programa moraju djelovati odlučno i udvostručiti svoje napore u oblasti vladavine prava, nezavisnosti pravosuđa i osnovnih prava, kako bi se dovršila politička, ekonomska i socijalna transformacija koju građani čekaju.

„Uvjeravam vas da će EU unaprijediti svoje politike kako bi bolje transforsmisali svoje politike u regionu. Ali Evropska unija može samo da pomogne, ne može da djeluje u nečije ime“, naglasio je Špic.

Šefica Odeljenja za koordinaciju programiranja Generalnog direktorata za programe SE, Delfin Freiman, poručila je da je „važno sačuvati ono što su naši partneri razvili i unaprijediti dalju posvećenost i institucionalno praćenje, kako bi se osigurala održivost rezultata i naša saradnja u godinama koje dolaze“.

Freiman je, takođe, istakla povjerenje koje je uspostavljeno tokom implementacije programa Horizontal Facility, kao i njegovu stalnu dodatnu vrednost - pomoć pri rješavanju ključnih reformi u zemlji.

„Druga faza programa, koja će se implementirati između 2019. i 2022. godine, sa povećanim budžetom u vrijednosti od 41 milion EUR, nadograđuje se na rezultatima prve faze i proširuje obim djelovanja sa regionalnom dimenzijom i uključivanjem novih tema poput slobode izražavanja i slobode medija“, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da je u Crnoj Gori izdvojeno 4,7 miliona eura za sedam projekata koji obuhvataju sva ključna područja programa Horozintal Facality, kao što su reforma pravosuđa, zaštita ljudskih prava, reforma zatvora i policije, borba protiv ekonomskog kriminala, borba protiv diskriminacije i inkluzivno obrazovanje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније