Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M.Lj. ]

06. 02. 2020. 13:35   >>  13:59 3

POPOVIĆ PORUČIO

EU mora smanjiti pokušaje destabilizacije

Evropska Unija, kao što je ranije uradio NATO, mora biti svjesna da ponekad mora napraviti hrabre poteze, prigrliti države u stalnoj prijetnji od nacionalističkih krugova i uz snažnu podršku smanjiti pokušaje njihove destabilizacije čija bi nesigurnost ili labavost, uzdrmala temelje EU i dovela u pitanje i sigurnost same EU, kazao je u Evropskom parlamentu lider Liberalne partije Andrija Popović.

Popović učestvuje je na dvodnevnoj konferenciji Evropskog Parlamenta i grupe liberala Renew Europe u Briselu koja se završava danas.

Popović je govorići na Konfrenciji kazao da opcija u kojoj Crna Gora, ali i druge države Zapadnog Balkana neće biti dio Evropske unije, ne može biti razumna alternativa te da će takva Unija uvijek će biti krhka.

“On je rekao da put Crne Gore može da posluži kao primjer regionu kako se zapravo lako može iskoračiti naprijed ukoliko postoji politička volja sa svih strana, sa 32 otvorena poglavlja od 33 i najdubljim reformama u regionu. Predsjednik LP je kazao da je Crna Gora ostvarila ogromne pomake, nezamislive prije samo 10 godina, u pogledu vladavine prava i jačanja sudstva. Procesurani su mnogi slučajevi visokog kriminala i najviši državni funkcioneri su odgovarali pred sudovima a njihova imovina oduzeta”, navodi se u saopštenju LP.

Osvrćući se na aketuelnu situaciju Popović je naveo „svaki napredak u Crnoj Gori praćen je i snažnom političkom antikampanjom koja i danas visi nad glavom Crne Gore i njene evropske perspective”.

“Snažne nacionalističke, crkvene i konzervativne struje vrše ogroman uticaj na crnogorsku politiku i stalna su prijetnja proevropskoj i umjerenoj većini kojoj u vladi Crne Gore pripada i LP sa svojim partnerima”, kazao je Popović.

 Crna Gora je, kako je kazao, od parlamentarnih izbora 2016. godine  u stalnoj prijetnji od nacionalističkih krugova koji imaju snažnu podršku crkve.

“ Ovih dana na ulicama upravo te strukture protestuju protiveći se modernizaciji zakodavstva u oblasti vjerskih zajednica, kao što su nedavno demonstrirali i protiv ulaska Crne Gore u NATO savez, ranije protiv odluke o priznanju nezavisnosti Kosova i slično, vršeći ogroman pritisak i izazivajući nered u gradovima”, kazao je Popović.

Danas smo, kako je dodao, ponovo pod udarom hibridnog rata, lažnih vijesti i dezinformacija iz regiona ali i Crne Gore “koje su očito stalna prijetnja”.

„Evropska Unija, kao što je ranije uradio NATO, mora biti svjesna da ponekad mora napraviti hrabre poteze, prigrliti sve ove države i uz snažnu podršku smanjiti pokušaje destabilizacije ovih država čija bi nesigurnost ili labavost, uzdrmala temelje EU i dovela u pitanje i sigurnost same EU“, zaključio je Popović.

 Na konferenciji je predstavljena perspektiva daljeg puta Zapadnog Balkana ka Evropskoj uniji kroz novu metodologiju koja može ubrzati ovaj proces i uliti novu snagu u evrointegracije ali i reforme u državama.

Predsjednik LP susreo se sa komesarom EU za proširenje i susjedsku politiku Oliverom Varheljiem. Komesar je odgovarao na pitanja o funkcionisanju nove metodologije proširenje i daljeg puta Crne Gore nakon osam godina pregovora i načinima jačanja evroentuzijazma.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније