Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: J.B.Č. ]

05. 02. 2020. 11:53 >> 13:52
1

ISTRAŽIVANJE POKAZALO

Članstvo u EU podržava 66,4 odsto građana

Istraživanje javnog mnjenja iz decembra 2019. pokazuje da građani Crne Gore vjeruju u Evropsku uniju, u proces pristupanja, reforme i koristi koje im članstvo donosi.

Prezentacija istraživanja javnog mnjenja “Stavovi građana o evropskim integracijama i procesu pristupanja Crne Gore članstvu u EU” pokazala je da 66,1 odsto građana ima pozitivan stav prema EU, dok 66,4 odsto podržava pristupanje Crne Gore u EU.

Rezultati istraživanja pokazuju da bi 82,5 odsto građana izašlo na referendum, i da bi, od ukupnog broja onih koji bi glasali, njih 75,4 odsto glasalo za pristupanje EU.

Svaki drugi anketirani građanin smatra da Crna Gora treba da se oslanja na EU u spoljnoj politici.

Kada je riječ o EU i pregovaračkom procesu, informisanost građana (u potpunosti, uglavnom i djelimično), prema sopstvenoj procjeni ispitanika, iznosi 80, odnosno 79 odsto.

Gotovo polovina anketiranih građana smatra da je EU najveći donator u Crnoj Gori i ekonomski partner Crne Gore.

Prema njihovom mišljenju EU bi trebalo da pruži pomoć Crnoj Gori u oblasti zdravstva.

Gotovo svaki treći ispitanik je kazao da su mu asocijacije na EU bolja svjetlija budućnost i poboljšanje života.

Prema mišljenu polovine ispitanika Crna Gora će se priključiti EU do 2025. godine.

Glavni pregovarač Aleksandar Drljević kazao je da ga raduje da je i ovo istraživanje potvrdilo da građani Crne Gore vjeruju u Evropski uniju, u proces pristupanja naše države EU, kao i reforme koje sprovodimo i koristi koje će članstvo donijeti.

"Stabilna podrška javnosti članstvu Crne Gore u EU daje legitimitet aktivnostima koje Vlada sprovodi, ali i ohrabruje sve partnere koji dijele taj cilj da nastave da doprinose približavanju Crne Gore Uniji", kazao je Drljević.

Šef delegacije EU u Crnoj Gori, Aivo Orav, rekao je da su rezultati istraživanja pokazali da građani žele da Crna Gora bude članica EU.

"Oni vjeruju da će EU poboljšati kvalitet života i donijeti stabilnost. Građani i dalje vide EU kao najvećeg partnera i to nam daje snagu. Ključni izazovi su ostali isti, jer građani žele da žive u državi u kojoj je jaka vladavina prava, gdje nema korupcije a mladi žele da ostanu“, kazao je Orav.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније