Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ TVCG ]

04. 02. 2020. 20:59   >>  21:18 1

NOVA METODOLOGIJA EK

Pregovarački okvir za CG neće biti izmijenjen

Evropska komisija sjutra će zvanično predstaviti novu metodologiju proširenja, koja bi, kako se navodi u dokumentu u koji je TVCG imala uvid, trebalo da učini proces pristupanja dinamičnijim i predvidljivim.

Pregovarački okvir za Crnu Goru i Srbiju neće biti izmijenjen, ali "predloženi elementi, mogu biti primijenjeni u okviru pregovaračkih okvira isključivo uz saglasnost te dvije zemlje", stoji u dokumentu.

"Da bi se u pregovorima sa Srbijom i Crnom Gorom unijela veća dinamika, rad na poglavljima može se organizovati u klastere, uz poštovanje postojećih pregovaračkih okvira i uz dogovor ovih zemalja", navodi se u dokumentu.

Metodologija obuhvata šest tematskih klastera, koji su organizovani u teme kao što su upravljanje, unutrašnje tržište, ekonomska konkurentnost i povezanost.

Omogućiće da se utvrde najvažnije i najhitnije reforme po sektorima, a pregovori o svakom klasteru mogu biti otvoreni u cjelini - nakon ispunjavanja početnih mjerila.

"Napredak u pregovaračkom procesu, kako se navodi, vodio bi postepenom uključivanju u pojedinačne politike EU, programe i tržište, a predviđena je i veća finansijska podrška i ulaganja kroz snaženje pretpristupnih fondova", piše u dokumentu EU.

Dokument predviđa i zaustavljanje ili povratak na početak u pristupnim pregovorima ukoliko zemlje kandidati ne napreduju u bilo kojoj oblasti koja je predviđena pristupnim procesom.

"Pregovori mogu biti zaustavljeni samo u nekim oblastima ili, u najgorim slučajevima zaustavljeni u potpunosti, dok iznosi finansijske pomoći mogu biti smanjeni, kao i druge stečene prednosti", navodi se u novoj metodologiji proširenja.

Ivan Mijanović, dopisnik TVCG iz Brisela

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније