Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Mina [ Objavio: O.Z. ]

04. 02. 2020. 15:06   >>  15:36

SKUPŠTINSKI ODBOR

Podržan zakon o alternativnom rješavanju sporova

Odbor za pravosuđe i upravu podržao je danas, većinom glasova, Predlog zakona o alternativnim rješavanju sporova, kojim će građanima i privredi biće omogućeno da na brz i efikasan način, riješe sporove bez pokretanja sudskih postupaka.

To će, kako je obrazloženo, obezbijediti veću sigurnost građana i bolji poslovni ambijent.

Vlada je Predlog tog zakona utvrdila 21. novembra prošle godine.

U obrazloženju se navodi će novim zakonom građanima i privredi "pristup pravdi" biti omogućen podsticanjem i unaprjeđenjem sistema vansudskog rješavanja sporova.

„Novi Zakon će pružiti nove mogućnosti da se, na brz i efikasan način, riješe sporovi bez pokretanja sudskih postupaka, što će obezbijediti veću sigurnost građana i bolji poslovni ambijent u Crnoj Gori“, navode iz Vlade.

U cilju efikasnijeg i ekonomičnijeg rješavanja sporova, predloženim zakonom je propisana obaveza stranaka da se u određenoj vrsti spora, prije pokretanja postupka pred sudom, obrate medijatoru radi pokušanja rješavanja spora medijacijom.

Predviđena je i obaveza suda da u određenoj vrsti spora uputi stranke na prvi sastanak sa medijatorom radi pokušaja rješavanja spora medijacijom.

„Vlada je predložila da medijacija bude besplatna u sporovima iz porodičnih odnosa, protiv države i jedinica lokalne samouprave“, kaže se u obrazloženju.

Državni sekretar Ministarstva pravde Ibrahim Smailović objasnio je da će medijatori posredovati u sporovima koji će se voditi van suda, predviđeno je da spor rezultira Sporazumom koji, zajedno  sa poravnanjem i iznosom, postaju pravosnažni.

Članovi Odbora, većinom glasova, podržali su i izmjene Zakona o parničkom postupku koji je predložila Vlada.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније