Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Pobjeda ]

04. 02. 2020. 07:03 >> 07:12
17

VUKOVIĆ

Otvoreni za razgovor, ne pristajemo na molebane

Vladajuća struktura ne gubi entuzijazam da s ostalim parlamentarnim subjektima iz opozicije dovrši dijalog o izbornom zakonodavstvu. Vrata za razgovor su otvorena. Na njima je izbor, kazao je Miodrag Vuković, poslanik DPS-a, poručujući da je vladajuća koalicija u parlamentu i ne može pristati da joj se kao alternativni prostor za djelovanje nude ulica i molebani.

Na pitanje ima li prostora za priču o izbornom zakonodavstvu u ovom političkom trenutku, kada su vlast i opozicija potpuno podijeljeni zbog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, Vuković kaže da ima.

“Ima i uvijek je bilo. Crnogorski parlamentarizam je dovoljno zreo, a i demokratija do sada praktikovana, preciznije demokratske parlamentarne procedure i oko ovih i oko drugih važnih kardinalnih pitanja razvoja države, to potvrđuju. Na nivou odnosa političkih snaga u sadašnjem sazivu parlamenta nesumnjivo je potvrđeno da vladajuća struktura ne gubi entuzijazam da s ostalim parlamentarnim subjektima iz parlamentarne opozicije, naravno nastavi i dovrši parlamentarni dijalog i o ovim pitanjima. Inicijativa postoji. Vrata za razgovor su otvorena. Na drugima je izbor. Ili će prihvatiti da se vrate dijalogu u instituciji ili će nastaviti da forsiraju krivu drinu, koristeći van institucija situaciju koju su i sami dobrano isprovocirali da bi, u konačnom, blokirali i samu mogućnost takvog rada”, kazao je Vuković za Pobjedu.

On je istakao da se pokazalo da je društvo i dalje podijeljeno, da su vlast i opozicija za mnoge u nepremostivoj, pa i parlamentarnoj instanci, a posebno da je verbalna konfrontacija oko suštine i poruka Zakona o slobodi vjeroispovijesti više nego očigledna.

“Ima prostora za priču o boljem izbornom zakonodavstvu. Tim prije što je parlamentarna većina, u trećoj fazi u prethodne četiri godine razgovora o ovim važnim pitanjima, na tekstove izbornih zakona u kojima su sadržani njeni promišljeni i oblikovani, a provjereni i utemeljeni stavovi kako isto treba da izgleda i bude demokratsko i doprinese podizanju izbornih uslova, kvaliteta izborne infrastrukture, a samim tim kompletnog izbornog ambijenta, prihvatila i ugradila na proceduralno moguć način krajem godine i sugestije jednog dijela parlamentarne opozicije, ali prije svega korektne stavove predstavnika akademske zajednice i relevantnih nevladinih organizacija”, podsjetio je Vuković.

Prema njegovim riječima, izborno zakonodavstvo moguće je doraditi u izbornoj godini.

“Ušli smo u zakonom određenu izbornu godinu. Praksa je da se u njoj normativni, pa i drugi uslovi ne mijenjaju, bar ne radikalno. Ali, ima i mišljenja da do raspisivanja izbora postoji mogućnost da se radi na doradi, pa samim tim vjerovatno i poboljšanju postojeće izborne legislative”, kaže Miodrag Vuković.

On je, međutim, istakao da vladajuća koalicija teško može preuzeti odgovornost da to uradi i u ovoj godini „umjesto odsutnih parlamentarnih stranaka”.

“DPS i drugi koalicioni partneri, svjesni svoje, nije grubo, istorijske odgovornosti, a ubijeđeni da je to jedini put, čekaju partnera za razgovor. Ali, parafraziraću Indiru Gandi i reći, nikada niko se nije uspio rukovati, dakle razgovarati, s onima koji umjesto ispružene ruke pružaju stisnutu pesnicu i odašilju informaciju da za razgovor nijesu raspoloženi jer imaju sasvim druge, a pokazalo se, anticrnogorske i antidemokratske prioritete”, kazao je Vuković.

Na pitanje da li će i kada DPS zvanično uputiti poziv za razgovor o izbornom zakonodavstvu, Vuković je rekao da nema tu informaciju, ali da je poziv „odavno otvoren da nastavimo i dovršimo razgovor o ovim pitanjima”.

“Pokazaće naredni dani. Bolje je razgovarati stotinu godina, nego provocirati sukobe, pa makar i verbalne koji bi trajali samo jedan dan”, kazao je Vuković.

On je, na pitanje koji format razgovora bi bio najprihvatljiviji, rekao da „svi oblici dijaloga, prije svega u instituciji, u ovom slučaju parlamentu, u okviru njegovih nadležnih radnih tijela kao što je matični odbor, za ova pitanja su mogući”.

Пратите нас на

Коментари17

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније