Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina, Objavila: J.B.Č. ]

02. 02. 2020. 18:01   >>  18:00 12

ŠĆEPANOVIĆ

Potvrda da iza osporavanja Zakona stoji politika

Odluka Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu da odbije zahtjev za zabranu sprovođenja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, još jedna je potvrda da iza osporavanja tog zakona stoji politika, a ne pravo, smatra poslanica Demokratske partije socijalista (DPS), Marta Šćepanović.

Evropski sud za ljudska prava odbio je zahtjev Advokatske kancelarije Radić iz Beograda da se Crnoj Gori zabrani sprovođenje Zakona o slobodi vjeroispovijesti do donošenja odluke Ustavnog suda o ustavnosti Zakona ili do zaključenja temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC)

Šćepanović je ocijenila da je takva odluka suda dokaz da i neutralni pravni arbitri potvrđuju kako ne postoje pravni razlozi da se primjena zakona opstruira i odgodi.

"Tako da je ovo još jedna potvrda da iza osporavanja ovog zakona stoji politika, a ne pravo", kazala je ona.

Kako je navela, Zakon, koji se neargumentovano pokušava osporiti, temeljno je pripreman četiri godine i usaglašen sa evropskom pravnom regulativom i preporukama Venecijanske komisije, kao vrhovnim pravnim autoritetom.

Prema riječima Šćepanović, u poređenju sa zakonima koju regulišu tu oblast u zemljama regiona, ovo je jedno od najliberalnijih rješenja koje daje pravni okvir ovoj važnoj oblasti.

"Zato čudi otpor Mitropolije crnogorsko-primorske prema Zakonu, posebno imajući u vidu da je SPC svoj status u drugim zemljama rješavala u skladu sa upravo pomenutim zakonima", dodala je Šćepanović.

Ona je kazala da je jasno da sa aspekta prava Zakon nije sporan, "već problem leži u činjenici da Mitropolija želi da zadrži položaj u kojem ne podliježe pravnim propisima države Crne Gore i više se bavi politikom nego vjerskim pozivom".

"Zbog toga, još jednom pozivamo građane da ne nasijedaju na manipulacije, već prozru prave namjere protesta koje organizuje Mitropolija sa opozicionim političkim partijama", poručila je Šćepanović.

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније