Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Radio CG, Objavio: I. P. ]

01. 02. 2020. 10:42 >> 18:07
51

ADŽIĆ VJERUJE

"Litije političke, cilj smjena vlasti na ulici"

Litije koje Mitropolija crnogorsko-primorska organizuje dominantno su političke, sa ciljem da se vlast, uz pomoć populizma, nelegalno smijeni na ulici, a Crna Gora vrati u predreferendumsko stanje, kazao je u razgovoru za Radio Crne Gore, pravnik i istoričar Novak Adžić.

 

Niko ne želi da iz Crne Gore protjera Srpsku pravoslavnu crkvu, ističe Adžić, i dodaje da je svrha Zakona o slobodi vjeroispovijesti potpuna ravnopravnost za sve vjerske zajednice u našoj državi.

“Mislim da oni žele da vaskrsnu predreferendumsko stanje, velikosrpsku državnu ideologiju, sa ciljem da se srbizira Crna Gora, asimiluju Crnogorci, da se poništi crnogorska državna nezavisnost i međunarodni subjektivitet, te da se pokuša ponovo Crna Gora prisajediniti Srbiji. Smatram da su značajnim dijelom ovi protesti usmjereni protiv nelegalne i nelegitimne, uz pomoć populizma, smjene vlasti u Crnoj Gori", kaže Adžić.

On je izričit da Srpska pravoslavna crkva nije postojala u Crnoj Gori do 1918. godine, crkve i hramovi su do te godine pripadali Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi i državi Crnoj Gori.

"Predsjednik države Milo Đukanović jasno je rekao istorijsku istinu, da do 1918. i stvaranjem Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca - Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori nije bilo. Srpska pravoslavna crkva na teritoriji Crne Gore ne postoji do nasilnog ukidanja Crnogorske autokefalne crkve, nakon što nam je bespravnom Podgoričkom skupštinom uništena nezavisna država - Kraljevina Crna Gora", tvrdi Adžić. 

Metode koje se danas primjenjuju protiv države Crne Gore i vlasti, prema riječima Adžića, slične su onima koje su se primjenjivale protiv kralja Nikole i Kraljevine Crne Gore za vrijeme i nakon Prvog svjetskog rata.

"Smatra da srpskoj političkoj vlasti, klerikalnim krugovima, ali ni Srpskoj akademiji nauka i umjetnosti, ne odgovara postojanje nezavisne i međunarodno priznate Crne Gore", uvjeren je Adžić.

Poručuje da se Zakonom o slobodi vjeroispovijesti zaokružuje crnogorski nacionalni identitet.

"Niko ne želi da protjera i ugrozi Srpsku pravoslavnu crkvu, ona treba da postoji i da bude duhovna institucija onima koji se osjećaju Srbima", kazao je on. 

Istoričar i pravnik Novak Adžić je kao član i funkcioner Liberalnog saveza devedesetih godina učestvovao u obnavljanju Crnogorske pravoslavne crkve.

Uvjeren je da je postojanje CPC neophodno zbog ostvarivanja fundamentalnih prava Crnogoraca.

Bojan Đinović, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари51

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније