Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

31. 01. 2020. 06:30 >> 18:07
45

ĐUKANOVIĆ

Hajka protiv CG uz besprizorne laži

Predsjednik države i Demokratske partije socijalista Milo Đukanović poručio je kako je "hajka koja se vodi protiv Crne Gore zasnovana na besprizornim lažima".

Đukanović je kazao kako oni koji stoje iza toga "računaju da se iz neznanja niko neće oduprijeti.

"E pa ima nas mnogo više nego u ovoj sali koji će se tim lažima oduprijeti", kazao je Đukanović, na sinoć održanoj sjednici Opštinskog odbora DPS-a Glavnog grada.

On je poručio da je danas riječ o novoj Crnoj Gori.

"Ovo je Crna Gora koja je samopouzdana, koja vjeruje da može da živi na temelju svog rada, mnogo bolje nego što je ikada u svojoj istoriji živjela. Ovo je dostojanstvena Crna Gora, koja želi partnerstvo sa svima, počev od susjeda, pa i na široj sceni, ali ne želi tutora", kazao je Đukanović.

Đukanović je ocijenio da se debata o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, koliko god donijela neprijatnosti, pokazala kao vrlo korisna i otrežnjujuća za one koji su živjeli u iluziji da je pitanje crnogorske nezavisnosti završeno 21. maja 2006. i utvrđeno članstvom u NATO Alijansi.

"Situacija povodom Zakona o slobodi vjeroispovijesti pokazuje da je nažalost jedan velikodržavni nacionalizam i dalje veoma živahan u svojoj namjeri da potire Crnu Goru i da preuzme one ingerencije koje neupitno pripadaju svakoj nezavisnoj, suverenoj državi. Velikodržavni nacionalizam koji pokušava da donosi odluke umjesto crnogorskih institucija. Taj samozvani nacionalizam štiti prava građana jedne nacionalnosti u Crnoj Gori umjesto nadležnih državnih institucija zaduženih da štite prava svih građana, bez obzira na njihovu vjeru i naciju. Taj velikodržavni nacionalizam pretenduje da uređuje magistralni put razvoja Crne Gore. Zato, po meni, ova debata nije o Zakonu niti o imovini. Ovo je debata o državi" istakao je Đukanović.

Lider DPS-a je ocijenio da protivnici Crne Gore ne miruju.

"Oni žive u uvjerenju da će Crna Gora kad tad nestati. Konačno, neki od najvećih crkvenih velikodostojnika i političkih lidera, izvan države Crne Gore, kažu da države nastaju i nestaju. To postoji kao nada i postoji vrlo konzistento i uporna nepokolobljiva strategija da se ta nada pretvori u realnost. Moramo ih razočarati. Moramo pokazati nacionalnu odgovornost, odlučnost, razboritost, da sve nesporazume koje imamo i sva nezadovoljstva koje imamo potisnemo u drugi plan kada je u pitanju odbrana naše državne kuće", poručio je Đukanović.

On je podsjetio da tamo gdje su "sveštenici SPC barjačili, tamo najčešće Srba više nema, ili ih ima mnogo manje nego što ih je bilo prije nego što se crkva latila političkog posla".

"I umjesto da su sa tim naukom izašli iz tog tragičnog iskustva, nažalost, dobar dio njih je sada našao utočište u Crnoj Gori, kao i u svakoj ranijoj prilici otvorili smo vrata za svakog nevoljnika. Pod plaštom priče o Zakonu i potencijalnom otuđivanju imovine i po tom osnovu ugroženosti jedne srpske nacionalne zajednice u Crnoj Gori vodi se vrlo perfidni i vrlo opasni rat protiv naše države, mnogo je i onih u Crnoj Gori koji povedeni idejom da promijene vlast, bilo da je riječ o opoziciji, bilo onima koji su od devedesetih godina radili protiv Crne Gore, ili drugi koji su formirani kao navodno nezavisni procrnogorsko orjentisani, a danas su na pozicijama štampane "Svetigore" i rade sve što su radili i zakleti protivnici Crne Gore", rekao je Đukanović.

Đukanović je ponovio kako se plasiraju manipulacije o "otimanju svetinja".

"Od koga otimamo svetinje – od samih sebe. Ono što mi pokušavamo jeste da vratimo ono što je uzurpirano. Jedino ko najavljuje uzurpaciju su vladike Episkopskog savjeta SPC. Episkop zahumsko hercegovački Atanasije, član Episkopskog savjeta SPC najavio je da će, ako ne budemo dovoljno poslušni, mošti Svetog Vasilija Ostroškog odnijeti u Hercegovinu. E pa da se ne bismo igrali ovo mora biti državno. Svetinje su dio kulture, istorijske baštine svakog naroda i samo težak manipulator može to negirati. Dakle, ovdje nije riječ o nekom presedanu koji želi da uspostavi država Crna Gora. Ne, ovdje je riječ o pokušaju da se jednom medijskom i političkom galamom otme od Crne Gore, ili zadrži ono što se već otelo", poručio je on.

Đukanović je podsjetio da i u Srbiji ima dosta državne svojine među objektima koje koristi SPC.

"Uprkos našem uvjerenju da je riječ o državnoj imovini, u Zakonu je propisana besprekorna pravna procedura koja će nama pomoći da dokažemo u to što vjerujemo, a njima da odbrane to što misle da je njihovo", rekao je Đukanović.

Predsjednik DPS-a je kazao da Zakon propisuje proceduru, od popisivanja imovine do Upravnog, Vrhovnog, Ustavnog suda, ili Suda u Strazburu.

"Kome to smeta, sem onome ko zna da nema ni jednog dokumenta", konstatovao je Đukanović i dodao da Zakon nije uzrok protesta.

"On je samo alibi za anticrnogorsku kampanju kojom se Crna Gora želi prinuditi na kapitulaciju. Tezama da ovdje nijesu svi ravnopravni, da u Crnoj Gori postoji institucija koja je nadređena svima pa i samoj državi. U čije ime logično odlučuje stariji brat, uz pomoć onog još snažnijeg i još brojnijeg brata. Čast i maksimalno poštovanje našoj braći, i jednima i drugima. U Crnoj Gori će odlučivati građani Crne Gore! Nećemo pristati ni na kakve ucjene. Ako neko računa da će upornošću i istrajnošću protesta dovesti do toga da se nagodimo tako što ćemo se odreći države i državne imovine Crne Gore, ne može”, poručio je Đukanović.

Otvarajući sjednicu Odbora Glavnog grada, predsjednik podgoričkog DPS-a Časlav Vešović je istakao da je neohodno razdvojiti odnos prema onima koji pokušavaju da manipulišu i podignu političke tenzije, prije svega prema političkoj konkurenciji i njima bliskim vjerskim krugovima, od odnosa prema onima koji su toj manipulaciji podložni.

On je takođe naveo da su manipulativne priče o otimanju bilo čije imovine, o protjerivanju sveštenika i ugroženim ljudskim pravima bilo koje vjerske zajednice, te da je zapravo riječ o notornim neistinama.

"Prema onima koji pokušavaju da manipulišu moramo pokazati jasan i oštar stav, kako bismo zaustavili njihove manipulacije i antidržavno djelovanje, dok prema onima koji su podložni manipulaciji moramo biti senzitivniji i sa mnogo više razumijevanja kako bismo im objasnili činjenično stanje", kazao je Vešović.

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković istakao je da je crkva neraskidivi dio crnogorskog identiteta, te da uprkos propagandi koja traje decenijama, moramo biti istrajni u ovoj zajedničkoj bici za našu državu, kako bismo zaokružili državni i nacionalni identitet.

Пратите нас на

Коментари45

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније