Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila B.B. ]

30. 01. 2020. 14:04 >> 14:04
1

LP PODGORICA

Parole i trobojke na fasadama vandalizam

Podgorički odbor Liberalne partije, uputio je poziv i molbu svima koji ovih dana uništavaju imovinu Glavnog grada da prekinu sa ovim oblikom vandalskog ponašanja.

"Ispisivanjem parola neprimjerenog sadržaja i crtanjem trobojke samo dodatno doprinose kreiranju negativne slike o protestima koje Srpska crkva organizuje u Podgorici i iskazuju nepoštovanje prema Podgorici i Crnoj Gori. Ukoliko su vam namjere iskrene i usmjerene ka bratskoj slozi i smanjenju podjela u Crnoj Gori, onda ovakvi činovi vandalizma i nekulture zaista tome neće doprinijeti. Uništavanjem i oštećenjem imovine Glavnog grada, a često i privatne imovine proizvodite štetu i sebi i svome gradu", ističu u Liberalnoj partiji.

Kako su dodali, crnogorski identitet je građen vjekovima i trivijalni pokušaji krečenja istorije najviše govore o neozbiljnosti onoga koji to radi.

"Crnoj Gori u njenoj prebogatoj istoriji niko nije nametao niti zastavu, niti narodnu nošnju. Vladike smo sami birali, kao što smo birali i kroz vjekove čuvali svoju crnogorsku pravoslavnu crkvu, stoga pokušaji falsifikovanja istorije i kulture ne mogu naći pogodno tlo u ovoj državi. Svjedoci smo da djelovanje Srpske crkve u Crnoj Gori dijelom i preko organizovanja šetnji nije u duhu doprinosa širenju ljubavi među ljudima i pomirenju, već vrlo često ima svoju tamnu stranu i namjeru. Dovoljno je pogledati fotografije svešteniika koji ne kriju svoju ideološku pripadnost niti simpatije prema osobama i pokretima iz bliže i dalje prošlosti. Pa tako možemo primijetiti da se rektor Cetinjske bogoslovije Srpske pravoslavne crkve slika, vjerovatno u svojim prostorijam, pored uramljene fotografije, od trećeg rajha nagrađivanog, ratnog zločinca i vođe srpskih četnika Draže Mihailovića. Na drugom kraju države u Rožajama imamo primjer da se paroh srpske pravoslavne crkve slika pored statue svog idola, takođe Mihailovića. Sve ovo je valjda u duhu bratske ljubavi i pomirenja", ističu u saopštenju.

Ovakvih primjera je, tvrde, bezbroj i teško ih može bilo ko razuvjeriti da sveštenici koji propagiraju najcrnje pokrete i ličnosti iz istorije civilizacije mogu istovremeno govoriti o vjeri i podučavati vjernike Svetom pismu.

"Jedina istinska poruka koju trebate slati svih ovih dana mora sadržati poruku da smo svi mi ljudi i braća, a da su sve podjele vještačke i nijesu Božje nego ljudsko djelo. Razlike među nama ne smiju biti povod za podjele, prioritet mora imati dijalog i razumijevanje. Ekstremizam i nacionalizam ne donose ništa dobro državi i njenim građanima. Pozivamo sve koji imaju potrebu da farbaju grad da se kao volonteri pridruže gradskim službama i preduzećima koja vrijedno rade na uređenju grada i da na taj način doprinesu da naš grad bude ljepši", zaključuje se u saopštenju Liberalne partije Glavnog grada.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније