Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

29. 09. 2013. 17:38 >> 17:58
11

''PROTESTI NEOPRAVDANI''

Đukanović mnogo uradio za Albance

Protesti grupe Albanaca u Njujorku, koji su održani u vrijeme dok je premijer Milo Đukanović govorio na generalnoj debati UN-a neopravdani su, kazao je Nikola Gegaj iz DPS-a. Predsjednik gradske opštine Tuzi, Franjo Ljuljđuraj, očekuje demokratski proces u ostvarivanju statusa opštine, dok Fatmir Đeka iz Demokratske partije tvrdi da o svemu dovoljno govori poziv koji je premijer Đukanović dobio za učešće na Nacionalnom albansko-američkom savjetu.

Lider Demokratske partije Fatmir Đeka kaže, za Radio Crne Gore, da nije u potpunosti upućen u dešavanja oko protesta Albanaca u Njujorku, dok je premijer Milo Đukanović govorio pred članicama Ujedinjenih nacija, ali ističe da mu je drago da je premijer dobio poziv za učešće na Nacionalnom albansko-američkom savjetu (NAKA).

„ Po mojim informacijama gospodin Đukanović je dobio poziv iz NAKA-e i mislim da nema tu ništa loše. Nijesam tačno informisan o tim protestima dijaspore i pojedinih NVO, jer sam o njima čuo preko medija, ali ja prisustvo premijera Đukanovića sastanku Nacionalnog albanskog-američkog savjeta doživljavam veoma pozitivno", kazao je Đeka.

Poslanik DPS-a Nikola Gegaj tvrdi da je vladajuća koalicija puno učinila za manjine i Albance u Crnoj Gori.

 „Evidentni su učinci vlasti u Crnoj Gori da se prava Albanaca i drugih manjinskih naroda podignu na najviši nivo, koji Evropa propisuje kroz svoje standarde. Posebno me raduje činjenica da je Đukanović u Njujorku imao niz susreta sa najvišim državnicima svijeta, među kojima i sa predsjednicima i premijerima regiona", rekao je Gegaj

On je dodao da se premijer Đukanović susreo i sa premijerima Albanije i Kosova, gdje je imao priliku da čuje njihova mišljenja o položaju Albanaca u Crnoj Gori.

"Naravno, uvijek ima prostora za unaprijeđivanje prava Albanaca, pogotovo u oblasti zapošljavanja", smatra Gegaj.

Predsjednik gradske opštine Tuzi Franjo Ljuljđuraj kaže da status Opštine treba rješavati u okviru domaćih institucija.

„Mislim da, što se te pozicije i statusa Opštine Tuzi tiče, to rješava preko institucija sistema. Kod nas nije sve savršeno, ne teče med i mlijeko, nema države u kojoj nema grešaka i propusta, ali su Albanci u Crnoj Gori dosta toga postigli zadnjih 13, 14 ili 15 godina, uglavnom zahvaljujući uspješnoj politici Mila Đukanovića", naveo je Ljuljđuraj.

Lideri drugih albanskih partija, Force i Građanske inicijative, nijesu odgovarali na pozive Radia Crne Gore. Podsjetimo, portal malesia.org je prenio da je više albanskih nevladinih organizacija protestovalo ispred zgrade UN-a i crnogorskog konzulata, izražavajući time nezadovoljstvo politikom premijera Mila Đukanovića, prema Albancima u Crnoj Gori.

 

Obrad Mandić, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније