Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: R.B. ]

28. 01. 2020. 20:12   >>  22:57 22

ANDRIJAŠEVIĆ

Zakon ne da crkvi da se bavi politikom

Zakon o slobodi vjeroispovijesti izaziva tenzije, jer ograničava i sprječava crkvu da se bavi onim što nije njen posao, a to je politika, ocijenio je večeras istoričar Živko Andrijašević u emisiji "Teleskopija" TVCG. Naglašava da crkva u Crnoj Gori ne može biti ni nacionalna, ni politička institucija.

"Ovi u crkvi i ovi u politici su svjesni da crkva ne bi imala taj i takav uticaj da nije nacionalna i politička institucija. Ovaj Zakon je u tome uveliko ograničava jer sprječava crvu da se bavi onim što zaista nije njen posao, a to je politika. I kada slušate crvene poglavare, vi ne znate da li su oni predsjednici stranaka ili predvodnici neke vjerske zajednice. Znači, oni su potpuno politični, u Crnoj Gori pogotovo. Vjerujte kada bi u Srbiji nekiji nekii mitropolit uradio ovo što radi u Crnoj Gori mitropolit Amfilohije, sumnjam da bi to mogao da radi duže od tri dana", kazao je Andrijašević.

On je u "Teleskopiji" kazao da se crkva bavi vrlo zemaljskim stvarima i vrlo političkim.

"Kada biste crkvi izuzeli politiku iz njenog djelovanja, znate li koliko bi ona imala vjernika, ona bi bilna minorni činilac u jednom politizovanom društvu. Zbog toga ovaj Zakon izaziva tolike tenzije", naveo je Andrijašević.

Dodao je da on nije pisao Zakon o slobodi vjeroispovijesti, kako se pominjalo u nekim medijima.

"Niti bih znao da pišem zakon, ja sam istoričar, a mislim da je danas pravna praksa takva da jedan čovjek rijetko kada piše zakon. Jesam 2015. godine bio član jedne ekspertske grupe koja je gledala i analizirala već završeni tekst, odnosno nacrt zakona", pojasnio je Andrijašević.

Naglasio je da ne zna na osnovu čega su ga beogradski mediji prepoznali kao pisca Zakona.o 

"Ne razumijem njihove motive, iako mi to na neki način laska", kazao je Andrijašević.

Istoričar, ipak, navodi da ga nije iznenadio intenzitet kampanje.

"Očekivao da će sve ovo pokazati i stanje u crnogorskom društvu, politici i regionalnim odnosima. To je zakon koji remeti jednu konstrukciju, koja je uspostavljena 1918. godine. To je strateška stvar i, čini mi se, za Crnu Goru jedan od strateških preokreta nakon nezavisnosti i ulaska u NATO", kazao je Andrijašević.

CG postojala mnogo prije SPC

Andijašević je naveo da srpska crkva nije stvorila Crnu Goru, već da je ona postojala i mnogo prije nego što je stvorena SPC.

"Ta crkvena pretenzija je smiješna, jednog čovjeka da on bude i politički i vjerski i svaki drugi patrijarh u Crnoj Gori. I naravno, da bi to bio, mora da falsifikuje istorijske činjenice", kazao je on.

Istoričar je dodao da je država garant da se crkvena imovina neće koristiti u svrhe koje nijesu za funkciju crkve i duhovnog života naroda.

"Tradicionalna Crna Gora je imala autokefalnu crkvu, pa kad su tradicionalni, onda neka pristanu i na autokefalnu crkvu. U tom smilsu je ovim zakonom proklamovano državno vlasništvo nad državnom imovinom. Crkva nikad nije bila modernisticka i slobodna institucija, to je ustanova u kojoj postoji stroga hijerarhija", kazao je Andrijašević u "Teleskopiji", na TVCG.

 

Пратите нас на

Коментари22

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније